Románia

Hiteltörlesztési moratóriumot vezet be a román kormány

A magas infláció miatt bajba jutott magánszemélyek és vállalkozások számára.

2022.06.30 03:30MTI

Sürgősségi rendelettel teszi lehetővé a banki hitelek törlesztésének ideiglenes felfüggesztését a román kormány a magas infláció miatt bajba jutott magánszemélyek és vállalkozások számára - jelentette be Nicolae Ciuca miniszterelnök a szerdai kormányülés elején.

Az intézkedés annak a Támogatás Romániának elnevezésű, 17,3 milliárd lej (1386 milliárd forint) keretösszegű szociális és gazdaságösztönző csomagnak a része, amelyről még áprilisban állapodtak meg a bukaresti kormánypártok.

A koronavírus-járvány idején 2020 tavaszán meghirdetett hiteltörlesztési moratóriumhoz hasonlóan most egytől legfeljebb kilenc hónapos időszakra igényelhető a törlesztés felfüggesztése.

A halasztásra azok a cégek jogosultak, amelyek legalább 25 százalékos visszaesést könyveltek el az utolsó három hónapban 2021 azonos időszakához képest. A magánszemélyeknek akkor igényelhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, ha kérelmükhöz saját felelősségre adott nyilatkozatot mellékelnek arról, hogy átlagos havi kiadásaik legalább 25 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakához képest.

A törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatokat tőkésítik és szétosztják a törlesztés fennmaradó időszakára, tehát a későbbi törlesztőrészletek nagyobbak lesznek az eredetieknél. Kivételt a fiatalok otthonteremtését támogató, Első otthon nevű kedvezményes jelzáloghitel-program képez, amelynél a moratórium idejére jutó kamatokból (további kamatterhek nélkül) külön törlesztőrészletet képeznek, ennek 60 egyenlő részletben történő visszafizetésére pedig a pénzügyminisztérium kiterjeszti az állami hitelgaranciát.

Romániában májusban 14,5 százalék volt az éves inflációs ráta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.