Erőszak

Tüntetők összecsaptak a rendőrséggel Los Angelesben az abortusztörvény miatt - videók

A Los Angeles-i rendőrség egyes körzetekben feloszlatási parancsot adott ki, mivel a Roe kontra Wade visszavonása miatt szervezett tüntetések egyre erőszakosabbá váltak.

2022.06.25 14:24ma.hu

Tüntetőket láttak rendőrökkel összecsapni a kaliforniai Los Angelesben, miközben az Egyesült Államok városaiban utcai zavargások törtek ki, miután a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte az abortusz ügyében hozott döntő jelentőségű ítéletet.

Az összecsapásokat pénteken késő este a közösségi médiában keringő videókon rögzítették, amelyeken a tüntetők tárgyakat, köztük tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, és nyíltan dulakodtak a rendfenntartókkal.

A rendőrök gumibotokkal válaszoltak, és úgy tűnt, hogy több letartóztatást hajtottak végre, később pedig oszlatási parancsot adtak ki a Los Angeles belvárosában a 4. és a Main Street sarkán összegyűltek számára.

Az 1973-as Roe kontra Wade-ügyet - amely a szövetségi abortuszvédelmet alapozta meg - hatályon kívül helyező döntést a "abortuszpárti" aktivisták országszerte gyorsan felháborodással fogadták, és a bejelentést követő órákban tüntetők tömege gyűlt össze a washingtoni Legfelsőbb Bíróság körül.

A tüntetések később más városokban is megjelentek, és az arizonai Phoenixben is erőteljes rendőri válaszlépéseket láthattunk, ahol a rendőrök könnygázt vetettek be a tömegbe az állami főváros épületéből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.