Állati

A valaha legnagyobb pitont fogták be Floridában - videó

A kígyó szervezetében 122 fejlődő petesejt mellett patákat is találtak, ami azt jelenti, hogy egy kifejlett fehérfarkú szarvas volt az utolsó étele.

2022.06.25 10:44ma.hu

Egy biológusokból álló csapat nemrégiben megtalálta a Floridában valaha befogott legnehezebb burmai pitont - közölték a hatóságok.

A nőstény piton 100 kilót nyomott, közel 5,5 méter hosszú volt, és 122 fejlődő petesejtje volt - részletezte a Délnyugat-Florida Természetvédelmi Hivatal (Conservancy of Southwest Florida).

A csapat a hím "felderítő" kígyókba ültetett rádióadók segítségével tanulmányozta a pitonok mozgását, szaporodási viselkedését és élőhelyhasználatát - mondta Ian Bartoszek, a természetvédelmi program vadbiológusa és környezettudományos projektvezetője.

"Hogyan találjuk meg a tűt a szénakazalban? Használhatsz mágnest, és hasonló módon a hím cserkészkígyóinkat is vonzzák a legnagyobb nőstények" - mondta Bartoszek.

A csapat egy Dionüszosz - vagy röviden Dion - nevű felderítő kígyót használt a nyugati Everglades egyik területén. "Tudtuk, hogy okkal van ott, és a csapat az eddig látott legnagyobb nősténnyel együtt találta meg".

Ian Easterling biológus és Kyle Findley gyakornok segítettek befogni a nőstény kígyót, és az erdőn keresztül a terepjáróhoz vontatni. A boncolás során patamaradványokat találtak a kígyó emésztőrendszerében, ami azt jelenti, hogy egy kifejlett fehérfarkú szarvas volt az utolsó étele.

A National Geographic dokumentálta a felfedezést, rávilágítva az invazív pitonok folyamatos hatására, amelyek gyors szaporodásukról és a környező őshonos állatvilág kiirtásáról ismertek.

Bartoszek szerint a nőstény pitonok eltávolítása döntő szerepet játszik a szaporodási ciklus megszakításában. "Ez korunk vadvilági problémája Dél-Florida számára" - mondta.

Amióta a természetvédelmi szervezet pitonprogramja 2013-ban elkezdődött, több mint 1000 pitont távolítottak el Florida délnyugati részén mintegy 100 négyzetmérföldről (25 900 hektár).

Ezen a szakaszon a boncolások során több tucat fehérfarkú szarvast találtak a burmai pitonok belsejében. A Floridai Egyetem kutatói 24 emlős-, 47 madár- és 2 hüllőfajt dokumentáltak a pitonok gyomrából.

A mostani felfedezést megelőzően a legnagyobb nőstény, amelyet a természetvédelmi program keretében távolítottak el, 84 kilogrammot nyomott, és ez volt a legnehezebb piton, amelyet akkoriban Floridában fogtak el - közölték a tisztviselők.

Az állami pitoneltávolítási program augusztusban két hétig tart. A résztvevők díjakért versenyeznek, többek között 2500 dollárért a legtöbb piton befogásáért.

A tavalyi kihívásban több mint 600 ember vett részt 25 államból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.