Botrányos

Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy terhes-e egy férfi, ezért nem adhatott vért

Egy skót férfit eltiltottak a véradástól, miután nem volt hajlandó válaszolni arra a két kérdésre, hogy terhes-e, vagy nemrégiben volt-e terhes.

2022.06.18 21:36ma.hu

Leslie Sinclair rendszeres véradót elutasították a skóciai Stirling város Albert Halls klinikáján, miután nem volt hajlandó válaszolni a felvételi űrlapon feltett kérdésre, amely arra vonatkozott, hogy vár-e gyermeket, vagy volt-e terhes az elmúlt hat hónapban.

Sinclairt szerda este küldték haza a klinikáról, ahol a Skót Nemzeti Vérellátó Szolgálat (SNBTS) 16 000 új donor felkutatására tett nem kis erőfeszítései ellenére a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) munkatársai a terhességi kérdésre adott válasz nélkül nem voltak hajlandók levenni a vérét.


"Dühös vagyok, mert 18 éves korom óta adok vért, és rendszeresen járok. Nagyon boldog vagyok, hogy ezt minden probléma nélkül tehetem" - mondta Sinclair csütörtökön a Daily Mail szerint. Kifejtette, hogy bár nincs kifogása az "egészségügyi állapotokról vagy betegségekről" szóló űrlapok kitöltése ellen, mert tudja, hogy "a vérnek biztonságosnak kell lennie", a terhességi kérdést zavarba ejtőnek találta.

"Rámutattam a személyzetnek, hogy lehetetlen, hogy ilyen helyzetben legyek, de azt mondták, hogy válaszolnom kell, különben nem adhatok vért. Mondtam nekik, hogy ez hülyeség, és hogy ha el kell mennem, nem jövök vissza, és ennyi volt, felültem a biciklimre, és elkerekeztem" - mondta a nyugdíjas gépipari cégvezető.

A 66 éves férfi, aki állítása szerint az elmúlt 50 évben több mint 60 liter vért adott, "értelmetlenségnek" ítélte az NHS új házirendjét, és rámutatott, hogy "vannak kiszolgáltatott emberek, akik vérre várnak, köztük gyerekek is, és akiknek kétségbeesetten szükségük van segítségre". A terhes nőknek a szülés után hat hónapot kell várniuk a véradással.

Az NHS októberben minden idők legnagyobb véradó akcióját indította el, és tavaszig soha nem látott mennyiségű, 100 000 új véradót kért, arra várva, hogy az orvosok visszatérnek a Covid-19 világjárvány idején nagyrészt leállított vagy elhalasztott sebészeti beavatkozások elvégzéséhez.


Az ügynökség tavaly júniusban azt is bejelentette, hogy "mindenkinek" "ugyanazokat a nemsemleges kérdéseket" fogják feltenni, amit egy PSA-videóban "az eddigi legbefogadóbb adományozási tapasztalatunknak" neveztek.

Marc Turner, az SNBTS igazgatója kifejtette, hogy "míg a terhesség csak azok számára releváns kérdés, akiknek a biológiai neme vagy a születéskor kijelölt neme nő, a születéskor kijelölt nem mindig vizuálisan egyértelmű a személyzet számára". Az NHS "inkluzivitás előmozdítására vonatkozó kötelezettségére" hivatkozott, mint alapra, amiért az egyértelműen férfi Sinclairnek meg kellett osztania terhességi státuszát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.