Ukrajnai háború

A régi világnak vége: Putyin első nagy beszédének legfontosabb tanulságai az ukrajnai orosz katonai offenzíva óta

Az orosz vezető eltemette a régi világrendet és kulcsfontosságú beszédében felvázolta nézeteit Oroszország és a világ jövőjéről.

2022.06.18 19:39ma.hu

Új hatalmi központok alakultak ki, az egypólusú világrend nem tér vissza, és a "gyarmati" gondolkodásmód megbukott - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a Kreml által "rendkívül fontosnak" nevezett beszédében.

A régi világrend elszállt a széllel

Amikor az Egyesült Államok győzelmet hirdetett a hidegháborúban, az amerikaiak magukat "Isten földi küldötteinek" nevezték, akiknek érdekeik szentnek tekinthetők, és nincsenek kötelezettségeik - mondta Putyin a SPIEF hallgatóságának. Azóta új hatalmi központok alakultak ki, amelyeknek joguk van megvédeni saját rendszereiket, gazdasági modelljeiket és szuverenitásukat.

"Ezek a valóban forradalmi, tektonikus változások a geopolitikában, a globális gazdaságban, a technológiai szférában, a nemzetközi kapcsolatok egész rendszerében alapvető, sarkalatos és megállíthatatlan változások" - mondta Putyin. "És hiba azt sugallni, hogy ki lehet várni a turbulens változások idejét, és hogy a dolgok visszatérnek a normális kerékvágásba; hogy minden úgy lesz, ahogy volt. Nem így lesz".

Az oroszellenes szankciók visszafelé sültek el a Nyugaton

Amikor az USA és szövetségesei elindították az ukrajnai konfliktus miatt Oroszország "felmondását" célzó kampányt, azt remélték, hogy összeomlik és aláássák az orosz gazdaságot és társadalmat. A szankciók ehelyett visszaütöttek alkotóikra, súlyosbítva a társadalmi és gazdasági problémákat, felhajtva az élelmiszer-, áram- és üzemanyagárakat, és rontva az életminőséget szerte Nyugaton, de különösen Európában.

"Az Európai Unió teljesen elvesztette politikai szuverenitását, bürokratikus elitje pedig valaki más dallamára táncol, elfogadja, amit felülről mondanak neki, ezzel kárt okozva saját lakosságának és gazdaságának" - mondta Putyin.

Az EU polgárai fogják megfizetni a "valóságtól elrugaszkodott és a józan ésszel ellentétes döntések árát" - tette hozzá, mivel csak a szankciókból eredő közvetlen veszteségek egy év alatt meghaladhatják a 400 milliárd dollárt.

Az energiaárak és az infláció miatt saját maguknak köszönhetik a bajt

A magas nyugati energiaárak és az infláció Oroszországra hárítása - "Putyin árdrágítása", ahogy a Fehér Ház fogalmazott - "ostobaság" és "olyan embereknek szól, akik nem tudnak írni-olvasni" - mondta az orosz elnök.

"Ne minket hibáztassanak, hibáztassák magukat" - mondta Putyin.

Az orosz vezető szerint az energiaárak tavalyi megugrásához az vezetett, hogy az EU "vakon hisz a megújuló forrásokban" és felhagyott az Oroszországgal kötött hosszú távú földgázszerződésekkel. Eközben az USA és az EU is dollár- és eurótrilliók elköltésével kezelte a Covid-19-járványt.

"Elitváltás" vár a Nyugatra

Az EU és az USA vezetői által folytatott politikák súlyosbítják az egyenlőtlenségeket és a megosztottságot társadalmaikban, nemcsak a jólét, hanem a különböző csoportok értékrendje és irányultsága tekintetében is - mondta Putyin.

"A valóságtól, a társadalom igényeitől való ilyen elszakadás elkerülhetetlenül a populizmus fellendüléséhez és a radikális mozgalmak növekedéséhez, súlyos társadalmi és gazdasági változásokhoz, leépüléshez és a közeljövőben elitváltáshoz vezet" - mondta az orosz vezető.

Ha éhínség lesz, az nem Oroszország hibája lesz

Az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciók - különösen a műtrágya- és gabonaexport - az egyik oka a növekvő globális élelmezési bizonytalanságnak - mutatott rá Putyin. Ha éhínség lesz a világ legszegényebb országaiban, "az kizárólag az amerikai kormányzat és az európai bürokrácia lelkiismeretén fog múlni".

Az élelmiszerellátással kapcsolatos gondok az elmúlt években - nem hónapokban - azoknak a "rövidlátó intézkedései miatt merültek fel, akik megszokták, hogy a saját problémáikat más kárára oldják meg", és egyfajta "rablógyarmati politika" keretében pénznyomtatással torzítják a kereskedelmi áramlásokat - mondta Putyin.

Oroszország kész élelmiszert küldeni Afrikába és a Közel-Keletre, ahol az éhínség veszélye a legsúlyosabb, de a Nyugat által támasztott "logisztikai, pénzügyi, szállítási" akadályokba ütközik - mondta.

Az ukrajnai konfliktus okai

Oroszország februárban azért küldött csapatokat Ukrajnába, mert a Nyugat nem volt hajlandó betartani kötelezettségeit, és "egyszerűen lehetetlen volt velük új megállapodásokat kötni" - mondta Putyin. A döntés "kényszerű volt, de szükséges", mivel Oroszországnak szuverén országként minden joga megvolt ahhoz, hogy megvédje biztonságát, és megvédje polgárait és a Donbász lakosait "a kijevi rezsim és a Nyugat teljes védelmét élvező neonácik népirtásától".

A Nyugat éveket töltött azzal, hogy Ukrajnát "oroszellenes" állammá változtatta, fegyverekkel és katonai tanácsadókkal pumpálta tele - mondta Putyin, rámutatva, hogy "fütyültek" Ukrajna gazdaságára vagy az emberek életére, de "nem sajnáltak pénzt arra, hogy keleten létrehozzák a NATO Oroszország ellen irányuló támaszpontját, hogy ápolják az agressziót, a gyűlöletet és az oroszfóbiát".

"A különleges katonai művelet minden célkitűzése feltétel nélkül megvalósul" - mondta Putyin.

A gazdasági fejlődés a szuverenitás kifejeződése

A 21. században a szuverenitás nem lehet részleges - érvelt Putyin. Minden eleme egyformán fontos és kiegészíti egymást, és a gazdaság is ezek közé tartozik. Öt kulcsfontosságú alapelvet követ Oroszország a gazdasági fejlődésben: Nyitottság, szabadság, társadalmi igazságosság, infrastruktúra és technológiai szuverenitás.

Oroszország "soha nem fog az önelszigetelődés és az autarkia útjára lépni", hanem kiterjeszti az együttműködéseket mindenkivel, aki kereskedni akar - mondta Putyin, hozzátéve, hogy "sok ilyen ország van". Moszkva emellett támogatni fogja a magánvállalkozásokat, kiépíti és rendbe hozza közlekedési infrastruktúráját, igyekszik csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenségeket, és biztosítja, hogy kulcsfontosságú technológiái ne függjenek külföldi importtól.

"Az igazán szuverén államok mindig elkötelezettek az egyenlő partnerség mellett", míg "a gyengék és függők általában azzal vannak elfoglalva, hogy ellenséget keressenek, idegengyűlöletet ültessenek, vagy végül elveszítik eredetiségüket, függetlenségüket, vakon követik a nagyurat" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.