Gyilkosság

Chelsea Manning: Jeffrey Epsteint meggyilkolták a börtönben

Senki sem lepődne meg...

2022.06.11 22:19ma.hu

Jeffrey Epsteint, a gazdag, nagy hírnévvel rendelkező pénzembert 2019 augusztusában holtan találták a cellájában a Metropolitan Correctional Centerben, miközben a szexkereskedelem vádjával indított perre várt. Annak ellenére, hogy a hatóságok szerint "nyilvánvalóan öngyilkosság" miatt halt meg, halála számos összeesküvés-elméletet szült.

Chelsea Manning, az amerikai informátor, aki azután vált híressé, hogy több százezer érzékeny katonai adatot nyilvánosságra hozott a WikiLeaksnek, szerint a szándékos emberölés egyáltalán nem kétséges a néhai elítélt szexuális bűnöző, Jeffrey Epstein esetében.

"Gyilkosság, így történik egy börtöngyilkosság. Tudom, hogy ez a börtönbüntetés. Megtörténik az ilyesmi. Néhány ilyen történet benne van a könyvemben... Meg akarsz szabadulni valakitől a börtönben? Így kell csinálni" - jelentette ki Manning a h3h3 Productions After Dark című műsorának január 10-i epizódjában való szereplése során.

Az eszméletlen Epsteint 2019. augusztus 10-én találták meg a cellájában a börtönőrök. Szövetségi összeesküvés és szexkereskedelem vádjával várt a tárgyalására.

A mágnás halálát akasztással elkövetett öngyilkosságnak nyilvánították, de a hivatalos ítélet ellenére az eset számos összeesküvés-elméletet szült. Sokan megkérdőjelezték a döntést, hogy leállították a szoros felügyeletét, alig egy héttel azután, hogy július 23-án a jelek szerint megpróbált öngyilkos lenni.

Továbbá Epstein gyanúsan egyedül maradt, miután cellatársát augusztus 9-én, a halála előtti napon áthelyezték a büntetés-végrehajtási intézetből. Ezt követően William Barr akkori amerikai igazságügyi miniszter azt mondta, hogy "súlyos szabálytalanságok" történtek a New York-i börtönben, ahol Epsteint fogva tartották.

A fedezeti alapkezelő élete során szoros kapcsolatokat ápolt a világ legbefolyásosabb embereivel, köztük olyan milliárdosokkal, mint Leslie Wexner, politikusokkal, mint Bill Clinton volt elnök, sőt, még olyan királyi személyekkel is, mint András herceg. Epstein halála azonban kizárta egy olyan per lehetőségét, amely reflektorfénybe hozhatta volna a prominens személyiségeket.

Az amerikai hadsereg hírszerzési elemzője, Chelsea Manning, korábbi nevén Bradley Edward Manning, saját tapasztalataira alapozva mondta el véleményét Epstein halálának körülményeiről, amikor Ethan és Hila Klein - a h3h3 Productions-t működtető izraeli férj és feleség podcast-műsorvezetők - erre kérték.

Az Irakban és Afganisztánban elkövetett amerikai háborús bűnöket leleplező informátort 2013-ban bíróság elé állították és 35 év börtönbüntetésre ítélték, de 2017-ben szabadon engedték, amikor Barack Obama leköszönő amerikai elnök enyhítette büntetését. Manninget 2019 márciusában ismét bebörtönözték, miután megtagadta a tanúvallomást egy nagyesküdtszék előtt a WikiLeaks alapítójával, Julian Assange-zal való kapcsolatáról, de 2020 márciusában ismét szabadlábra helyezték, és 256 ezer dolláros bírsággal megúszta.

"Csak azt kell mondanom, újra és újra - a börtönben a börtönőrök a legerőszakosabb emberek - minden egyes alkalommal. Csak végtelen mennyiségű félelem és szorongás attól, hogy mit fog tenni egy bármilyen fajta büntetés-végrehajtási őr. Kísért, hogy azt mondjam, nem asszociálom a börtönegyenruhát az erőszakra, de látom a börtönőr egyenruhát, és az más" - mondta a transz nő.

Manning, aki a virginiai Alexandria fogvatartási központban megkísérelt véget vetni az életének egy nappal azelőtt, hogy a bíróságon kellett volna megjelennie a szabadlábra helyezésére vonatkozó február 19-i indítványával kapcsolatban, hozzátette:
"Azt mondanám, hogy hármas szabály van. Természetesen, vannak olyan őrök, akik törődnek, úgy gondolják, hogy szolgálatot tesznek, és megpróbálnak tisztességesek lenni - ez egy gyors fluktuációs arány. Ezen felül vannak azok az őrök, akik elnézik, és fizetésként kezelik az egészet. Aztán vannak a szadisták, akik játszadoznak, hazudnak, csalnak és lopnak, és megússzák. A másik harmad pedig, akik félrenéznek, és nem tesznek semmit."

Chelsea Manning, aki szabadulása után előadásokból élt, még az idén memoárt fog kiadni, amelynek egyelőre nem adtak nevet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.