Háború

Vajon mikor szavaztunk a háborúra? - kérdezte egy amerikai kongresszusi képviselő

Chip Roy azzal vádolta törvényhozó kollégáit, hogy "proxyháborút" folytatnak, hogy "csicsásan nézzenek ki a kék és sárga szalagjaikkal".

2022.05.19 14:57ma.hu

Chip Roy (R-Texas) képviselő elítélte Steny Hoyer képviselőházi többségi vezetőt, amiért kijelentette, hogy az Egyesült Államok "háborúban áll", feltehetően Oroszországgal. Roy a demokratákat és a republikánusokat egyaránt ostorozta, amiért elmélyítik Amerika részvételét az ukrajnai konfliktusban, hogy "jól érezzük magunkat a bőrünkben".

A Roy sajtóirodája által szerdán közzétett felvételen a texasi republikánus célba vette Hoyert, amiért pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok "háborúban áll", és hogy a Demokrata Párt kritikusainak "az ellenségre kellene összpontosítaniuk" az otthoni növekvő energiaköltségek helyett.

"Amikor azt hallom, hogy a másik párt többségi vezetője azt mondja, hogy "háborús időszak"... azon gondolkodom, hogy vajon mikor szavaztuk meg, hogy háborúba menjünk?" - tette hozzá Roy.

"Ha már proxyháborút akarunk, és 40 milliárd dollárt adunk Ukrajnának, mert csicsásan akarunk kinézni a kék és sárga szalagjainkkal, és jól érezzük magunkat, talán tényleg vitát kellene tartanunk ebben a teremben" - folytatta.

A proxyháború fegyveres konfliktus két állam vagy nem állami szereplő között, amelyek az ellenségeskedésben közvetlenül nem részt vevő más felek kezdeményezésére vagy nevében járnak el.

Roy egyike volt annak az 57 republikánus képviselőházi képviselőnek, akik a hónap elején az Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros katonai és gazdasági segélytörvény elfogadása ellen szavaztak. A törvényjavaslat azonban erős kétpárti támogatást kapott, és 368 szavazattal 57 ellenében átment, és várhatóan még ezen a héten a szenátusban is elfogadásra kerül.

A törvényjavaslatot ellenző republikánus törvényhozók vagy azzal érvelnek, hogy a pénzt jobban el lehetne költeni a belpolitikai problémák megoldására, vagy azzal, hogy a katonai segélyek Ukrajnának történő folyósítása azzal a kockázattal jár, hogy az USA háborúba sodorja az atomfegyverekkel rendelkező Oroszországgal, vagy mindkettővel.

Roy, aki "szemétnek" nevezte a törvényjavaslatot, szerdán megismételte ezeket az érveket. "Amikor az ország határai szélesre tárva... és a fentanil ömlik be, és 30,5 billió dolláros adósságunk van, és a benzinárak a csillagos égbe szöknek, és 1100 dollárba kerül egy tank gázolaj, mi pedig azt mondjuk: "ó, biankó csekk 40 milliárd dollárra"".

Amellett, hogy a 40 milliárd dolláros csomagot támogatja, amely a kongresszuson keresztül halad, a Biden-kormányzat február óta már közel 4 milliárd dollár értékben adott fegyvereket Ukrajnának, embargót rendelt el az orosz olaj- és gázimportra, és több körös gazdasági szankciókat vezetett be Moszkvával szemben.

Mivel az Egyesült Államok felfegyverezi Ukrajnát és hírszerzési információkat oszt meg a kijevi erőkkel, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta Washingtont, hogy "proxyháborút" folytat Oroszország ellen, míg Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kedden azt állította, hogy a Nyugat Ukrajnát ürügyként használta fel arra, hogy "be nem jelentett háborút" vívjon Oroszország ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.