Háború

Azov parancsnoka a kivégzett civilekről készült borzalmas fotókon kárörvendett

Kárörvendezett a brutálisan meggyilkolt ellenzéki aktivistákon, sorsukat minden "árulónak" kívánta.

2022.05.19 06:41ma.hu

Egy ukrán tiszt, aki egy időben az Azov-ezred parancsnoka volt, kárörvendően nyilatkozott a közösségi médiában egy ellenzéki párt halott tagjairól készült véres fotókról. Az aktivisták március elején "tűntek el" az ukrán fennhatóság alatt álló Szeverodonyeck városából, és úgy tűnik, hogy bíróságon kívül végezték ki őket, Makszim Zhorin pedig arra célzott, hogy ilyen sors vár minden "árulóra".

"Így néznek ki most a szeverodonyecki "Hazafiak az életért"" - írta Zhorin szerdán egy időközben törölt Telegram-bejegyzésben. "Március 7-én tűntek el, és most megjelentek az új fotóik. Így néznek ki" - tette hozzá egy vigyorgó arcú emojival.

"Nem lennék meglepve, ha a nyomozás során kiderülne, hogy fejbe lőtték magukat - amikor rájöttek, milyen ostobák voltak, amikor [Ilja] Kiva-val mentek együttműködni" - tette hozzá, utalva a januárban Oroszországba menekült ukrán képviselőre.

A kijevi ügyészek március 6-án, az aktivisták eltűnése előtti napon vádat emeltek Kiva ellen, aki nyíltan bírálta Volodimir Zelenszkij elnököt, hazaárulással. Kiva azután menekült el az országból, hogy pártja, az "Ellenzéki Platform - Az Életért" kirúgta.

Ez sem mentette meg a pártot és közel egy tucat másikat attól, hogy Zelenszkij március 20-án ideiglenesen betiltsa. A végleges betiltást lehetővé tevő törvényt május 14-én fogadták el.

Zhorin posztja három férfi és egy nő súlyosan eltorzult arcát mutatta, hullazsákban. Úgy tűnik, kegyetlen módon, törvénytelenül végezték ki őket - közölte a "Boszorkányüldözés" című Telegram-csatorna, amely először hívta fel a figyelmet az Azov vezetőjének posztjára.

Ukrajna "még csak nem is középkori, hanem ISIS" - tette hozzá a csatorna, utalva az Iszlám Állam (IS) terrorcsoportra, amely arról ismert, hogy kegyetlenül lefejezi a foglyokat.

Szeverodonyeck lett Ukrajna katonai közigazgatásának székhelye az ország keleti részén fekvő, vitatott hovatartozású Luhanszk régióban. A város a Kijevhez hű csapatok egyik fő bástyája, és jelenleg az orosz csapatokkal, valamint a donyecki és a luhanszki népköztársaságok erőivel vívott súlyos harcok színhelye.

Zhorin nem akármilyen tagja az Azovnak, a hírhedt ukrán milíciának. 2014-ben csatlakozott hozzájuk, az ukrajnai zavargások legelején, és 2016 augusztusától 2017 szeptemberéig valóban ő volt az egység parancsnoka, bár az ukrán nemzeti gárdában csak főhadnagyi rendfokozata van.

Hivatalos életrajza szerint Zhorin részt vett Mariupol és Marinka bevételében, és túlélte a 2014-es vereséget Ilovajszknál. 2017 októberében megalapította az Azov politikai szárnyának, a Nemzeti Testületnek a harkovi regionális fiókját, és 2020 januárjában a párt központi bizottságának tagja lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.