Ukrajnai háború

Francia diplomatákat utasított ki Moszkva

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették a moszkvai francia nagykövetet.

2022.05.18 13:31MTI

Kiutasított Moszkva szerdán 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

Az orosz külügyminisztériumba szerdán bekérették Franciaország moszkvai nagykövetét. A misszióvezetőnek a tárca jegyzékben határozott tiltakozásának adott hangot a francia hatóságok "provokatív és indokolatlan" döntése ellen, amellyel a franciaországi orosz diplomáciai intézmények 41 alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Moszkva szerint ez a lépés súlyosan károsítja az orosz-francia kapcsolatokat és a konstruktív kétoldalú együttműködést.

A francia diplomatáknak a jegyzék átadásától számított két héten belül kell elhagyniuk Oroszország területét.

Hasonlóképpen bekérették a diplomáciai tárcához a spanyol és az olasz nagykövetet is. A moszkvai spanyol nagykövetség és a szentpétervári főkonzulátus alkalmazottjainak hét napon belül kell távozniuk. Sajtóforrások szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az olasz diplomáciai alkalmazottak nemkívánatos személlyé nyilvánítását még azelőtt bejelentette, hogy a moszkvai misszióvezetőjük megérkezett a tárcához.

A külügyminisztériumba szintén bekéretett moszkvai svéd nagykövet szerdán hivatalosan tájékoztatta az illetékes orosz külügyminiszter-helyettest, hogy kormánya a NATO-csatlakozás mellett döntött. A misszióvezetővel közölték, hogy "az észak-európai szomszédok kezdeményezése tönkreteszi a regionális együttműködés struktúráit, köztük a Balti-tengeri Államok Tanácsát és az Arktiszi Tanácsot is tönkreteszi, ami tovább súlyosbítja a helyzetet a világnak ebben a korábban stabil térségében".

Az orosz diplomáciai hivatal értésre adta, hogy "Oroszország konkrét reakciója és lehetséges válasza, beleértve a katonai és technikai intézkedéseket is, nagymértékben függ Svédország NATO-integrációjának valós következményeitől, beleértve külföldi katonai bázisok és támadó fegyverrendszerek svéd területen való elhelyezését".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.