Ukrajnai háború

A finn parlament megszavazta az ország NATO-csatlakozását

Helsinki ezzel követte Svédország múlt heti döntését az észak-atlanti szövetségbe lépésről.

2022.05.18 07:20MTI

A finn parlament kedden 188 támogató és 8 ellenző szavazattal jóváhagyta, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-ba.

Helsinki ezzel követte Svédország múlt heti döntését az észak-atlanti szövetségbe lépésről.

Sauli Niinistö finn államfő kedden Stockholmba látogatott, ahol Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel találkozott. Közös sajtótájékoztatójukon Andersson bejelentette, hogy a két ország "kéz a kézben" tervezi végigjárni a folyamatot, ezért szerdán egyszerre fogják benyújtani hivatalos csatlakozási kérelmeiket a NATO-hoz.

A finn államfő a svéd parlamenthez szólva arról is beszélt, hogy szerinte "konstruktív párbeszéddel" megoldható, hogy Törökország felhagyjon a két ország NATO-csatlakozásának bojkottálásával.

Annalena Baerbock német külügyminiszter biztosította a két skandináv országot afelől, hogy a NATO már az átmeneti időszakban hajlandó megfelelő biztonsági garanciákat biztosítani Svédország és Finnország számára. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője üdvözölte a döntést, és elmondta, hogy "Svédország és Finnország az EU teljes körű támogatására számíthat a NATO-tagság kérdésében".

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a finn parlament keddi szavazására reagálva úgy fogalmazott: a svéd és finn NATO-csatlakozás "nem változtat semmin", hiszen a két ország már régóta részt vett a NATO katonai gyakorlataiban.

A Fehér Ház kedden bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökre Washingtonba invitálta Magdalena Anderssont és Sauli Niinistőt. Az amerikai elnöki hivatal szóvivője elmondta, hogy a találkozón a NATO-csatlakozás részleteit beszélik át, valamint szó lesz az európai biztonságról és Ukrajna támogatásáról is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.