Háború

A buffalói tömeggyilkos ugyanazt a szimbólumot használta, mint az ukrán Azov - orosz diplomata

A Nyugat megpróbálja majd elterelni a figyelmet erről a "kínos tényről" - véli Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese.

2022.05.17 17:37ma.hu

Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese és több tucatnyi éles szemű közösségi médiafelhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy a szombati halálos amerikai lövöldözés gyanúsítottja ugyanazt a szimbólumot használta, mint az ukrán Azov-ezred.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első helyettes állandó ENSZ-képviselője megjegyezte, hogy a "sonnenrad", vagyis a "Fekete Nap" szimbólum, amely a buffalói lövöldöző által közzétett kiáltványt díszítette, évek óta szerepel az ukrán Azov-ezred jelvényein, és a fehér felsőbbrendűség hívei és neonáci csoportok körében általánosan használt kép.

"Vajon mit találnának ki nyugati kollégáink, hogy eltereljék a figyelmet erről a kínos tényről?" - jegyezte meg Poljanszkij a Telegram-csatornáján, utalva arra, hogy az Azov zászlóaljat a Nyugat aktívan finanszírozza és népszerűsíti, annak ellenére, hogy Oroszország figyelmeztetett, hogy az egy radikális neonáci félkatonai egység.

A buffalói lövöldözés fő gyanúsítottját, a 18 éves Payton Gendront azzal vádolják, hogy 10 embert megölt és három másikat megsebesített egy olyan bűncselekményben, amely a rendőrség szerint rasszista indíttatású volt. A hírek szerint a fehér fajgyűlölőt az új-zélandi Christchurchben 2019-ben elkövetett tömegmészárlás inspirálta.

A christchurchi lövöldözés elkövetőjéhez hasonlóan Gendron is hagyott egy online kiáltványt, amelyben kifejtette ideológiáját, mielőtt elindította az élőben közvetített gyilkos akcióját. A kiáltványban feltűnően szerepelt a Fekete Nap alternatív változata, és az interneten keringő képeken látható, hogy a ruháján is viseli.

A Fekete Napnak több különböző változata létezik, azonban a Gendron által választott verzió megegyezik azzal, amelyet az Azov zászlóalj használt eredeti jelvényeként, egy másik náci jelkép, a farkasangyal mellett.

Az Azov-zászlóalj és a neonáci szimbólumok közötti kapcsolatról a nyugati média, köztük a Time magazin és a New York Times széles körben beszámolt, mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ennek ellenére az egységet 2014-ben beolvasztották az ukrán nemzeti gárdába. Kijev azt állítja, hogy a neonáci ideológiát valló embereket kizárták a soraiból, de a kritikusok rámutattak arra, hogy a csoport továbbra is és feltűnően használja a náci kötődésű képeket.

Az Azov zászlóalj támogatói szerint a közöttük és a buffalói lövöldöző között fennálló kapcsolatra vonatkozó bármilyen célzás "dezinformáció". Egyesek még azt is követelik, hogy a Twitter lépjen fel, és cenzúrázza az ilyen állításokat közzétevő fiókokat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.