Pandémia

Észak-Korea a hadsereg bevetése mellett döntött

A hatóságok összesen 50 halálesetet és több mint 1,21 millió "lázas" esetet erősítettek meg április vége óta.

2022.05.16 16:33ma.hu

Kim Dzsongun észak-koreai vezető bírálta a közegészségügyi ágazat vezető tisztviselőit "felelőtlen munkamagatartásukért" a Covid-19 járvány egyre súlyosbodó kitörése közepette, és utasította az ország hadseregét, hogy segítsen stabilizálni a helyzetet.

Kim Dzsongun vasárnap egy rendkívüli ülésen felszólalva utasítást adott ki "a phenjani gyógyszerellátás azonnali stabilizálására Phenjan városában a Néphadsereg katonai egészségügyi területének hatalmas erőinek bevonásával" - jelentette az állami KCNA.

Nem világos, hogy a hadsereget pontosan hogyan vonják be a vírus terjedésének megállítására irányuló országos erőfeszítésbe, de Kim külön hangsúlyozta, hogy "ki kell javítani a gyógyszerellátási rendszer sebezhető pontjait, és határozott intézkedéseket kell hozni a gyógyszerek szállítására".

A parancs azután érkezett, hogy Kim kifogásolta, hogy az állami készletekből felszabadított gyógyszereket "nem sikerült időben és megfelelően eljuttatni a lakossághoz a gyógyszertárakon keresztül". Azzal vádolta a járvány elleni védekezésért felelős civil tisztviselőket, hogy "nem ismerik fel megfelelően a jelenlegi válságot, hanem csak a nép odaadó szolgálatának szelleméről beszélnek".

Észak-Korea április vége óta küzd a betegség "robbanásszerű" terjedése ellen, a múlt héten országszerte "maximális vészhelyzeti karanténrendszert" és szigorú zárlatokat vezettek be. A hatóságok megerősítették, hogy legalább egy beteg meghalt, aki a Covid-19 Omicron variánst hordozta, de tömeges tesztek és oltási programok nélkül a tisztviselők nem akarnak más eseteket a globális világjárvány mögött álló vírusnak tulajdonítani.

A hivatalos halálos áldozatok száma vasárnap elérte az 50-et, mivel a fertőzöttek száma meghaladta az 1 213 550-et. Az állami média által most naponta közzétett közlemény szerint 648 630-an gyógyultak meg, míg legalább 564 860-an karanténban vagy kezelés alatt állnak.

Az eddigi halálesetek többségét az egészségügyi dolgozók helytelen gyógyszerfelírására, túladagolásra és egyéb "hanyagságra" vezetik vissza. Állítólag mintegy 1,3 millió észak-koreait mozgósítottak, hogy segítsenek a "higiéniai információs szolgálatban, a vizsgálatokban és a kezelésben", miközben az egészségügyi minisztérium megfelelő kezelési "irányelveket, módszereket és taktikákat" állít össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.