Háború

Oroszország választ ígér az újabb NATO-bővítésre

Finnország és Svédország várható csatlakozása növelni fogja a katonai feszültséget - figyelmeztetett egy magas rangú orosz diplomata.

2022.05.16 15:50ma.hu

Oroszország nem fogja egyszerűen végignézni, ahogy Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz - figyelmeztetett hétfőn Szergej Rjabkov, az ország külügyminiszter-helyettese. Arra utalt, hogy egy ilyen lépés inkább veszélyeztetné biztonságukat, mintsem erősítené azt.

A tisztviselő orosz újságíróknak nyilatkozva a két ország lépését "a Nyugat legújabb, hosszú távú következményekkel járó súlyos hibájának" nevezte, és azt mondta, hogy az "az ilyen döntéseket meghozók szintjét" mutatja.

"Ez tükrözi a világban zajló események hamis, torz felfogását a nyugati, különösen az észak-európai politikai döntéshozók részéről. Számunkra nyilvánvaló, hogy Svédország és Finnország biztonságát nem fogja erősíteni" - mondta Rjabkov.

A diplomata hozzátette, hogy Oroszország gyakorlati válasza arra, amit a NATO részéről érkező, növekvő katonai fenyegetésként érzékel, a helyszíni helyzettől függ majd.

Ne legyenek illúzióik, hogy mi ezt egyszerűen eltűrnénk.

Rjabkov szerint a két északi ország úgy döntött, hogy "feláldozza a józan észt", és a NATO-tagságra való törekvéssel olyan lépést tesz, amely tovább fokozza a katonai feszültséget Európában.

Finnország és Svédország törvényhozói várhatóan megszavazzák a NATO-tagság kérelmezését, miután kormányaik a múlt héten támogatták a politikai változást. Mindkét ország a hidegháború alatt kívül maradt az Egyesült Államok vezette katonai tömörülésen, de azt állítják, hogy Oroszország Ukrajna elleni offenzívája miatt most csatlakozniuk kell.

Oroszország kijelentette, hogy a NATO határa felé történő terjeszkedése a Szovjetunió összeomlása óta kritikus fenyegetést jelent nemzetbiztonságára. Az orosz kormány azt állította, hogy a szövetség által Kijevnek a hadsereg kiépítéséhez nyújtott támogatása átlépett egy vörös vonalat, és szinte kényszerítette Oroszországot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.