Pandémia

Észak-Koreában nagymértékben megugrott a rejtélyes lázjárvány

A hatóságok szerint 24 óra alatt közel megtízszereződött az új betegek száma.

2022.05.14 08:10ma.hu

Észak-Korea egy rejtélyes, komoly lázzal járó megbetegedési esetek drámai megugrását jelentette, amely közel kéttucatnyi további halálesetet és több tízezer új megbetegedést eredményezett. Kim Dzsongun a járványt az ország történetének egyik legnagyobb "zűrzavarának" nevezte.

Az egészségügyi tisztviselők pénteken országszerte 174 440 "új lázas" esetet és 21 halálos áldozatot erősítettek meg - az előző napi mindössze hat halálesethez képest - jelentette az állami KCNA, megjegyezve, hogy a fertőzöttek száma április vége óta meghaladta az 524 ezret. Jelenleg mintegy 288 810-en állnak karanténban vagy részesülnek kezelésben.

Kim Dzsongun nemzeti vezető hangsúlyozta a "regionális blokádok és a megfékezési intézkedések hatékonyságát", és "aprólékos" kormányzati válaszlépéseket, valamint további erőfeszítéseket sürgetett, hogy "az egész nép körében növeljék a karanténnal kapcsolatos tudatosságot".

"Ennek a virulens fertőző betegségnek a terjedése országunkban az egyik legnagyobb zűrzavaros időszak államunk megalapítása óta, ahogyan a koronavírus terjedése is nagyon súlyos az egész világon" - tette hozzá Kim.

Bár a tisztviselők megerősítették, hogy egy beteg a Covid-19 Omicron variánst hordozta, mielőtt a "láznak" áldozatul esett, elzárkóztak attól, hogy más eseteket vagy haláleseteket a globális világjárvány mögött álló vírusnak tulajdonítsanak. Az első beteg előtt a kormány azt állította, hogy a Covid-19 vírust a teljes határzárral abszolút távol tartotta Észak-Koreától.

Az első igazolt lázas eset a hét elején "maximális vészhelyzeti karanténrendszert" és szigorú zárlatokat vezetett be országszerte, és a kormány fogadkozott, hogy fokozza a megfékezési intézkedéseket "az ország minden intézményében és minden szektorában, beleértve a párt-, közigazgatási és gazdasági intézményeket minden szinten".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.