Légiközlekedés

Egy hajszálon múlt a dupla katasztrófa a forgalmas repülőtéren - videó

A mexikóvárosi nemzetközi repülőtéren az utóbbi időben megszaporodtak az incidensek.

2022.05.10 16:58ma.hu

A Mexikóvárosi Nemzetközi Repülőtéren történt incidens, amelyben két repülőgép majdnem összeütközött a kifutópályán, a biztonsági protokollok kivizsgálását, egy kulcsfontosságú tisztviselő lemondását és a forgalom jelentős csökkentését eredményezte Latin-Amerika egyik legforgalmasabb repterén.

A szombati majdnem balesetről készült videón két Volaris (egy rendkívül olcsó mexikói légitársaság) repülőgépe látható - az egyik leszálláshoz ereszkedik, és közvetlenül a másik, felszállni készülő gép fölött repül.

Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, amikor hétfői sajtótájékoztatóján az incidensről kérdezték, azt mondta: "hiba történt, a vizsgálat folyamatban van". Megjegyezte, hogy a repülőtér légiforgalmának problémájával foglalkozni kell.

Rogelio Jimenez Pons közlekedési miniszterhelyettes ugyanakkor nem kisebbítette az incidens jelentőségét, mondván, hogy "elég komoly, riasztó esetről van szó".

Hangsúlyozta, hogy a pilóták időben történő reagálása megakadályozta a balesetet, amit a Volaris vezérigazgatója, Enrique Beltranena is megerősített, aki belső vizsgálatot rendelt el az incidenssel kapcsolatban.

A kis híján bekövetkezett baleset Pons szerint valószínűleg a légiforgalmi irányítás hibájával függ össze. Kifejtette, hogy a jelenlegi légiforgalmi irányítók hiánya nehezíti a munkavégzést.

"Ezeknek a szakembereknek tisztességes körülményekre van szükségük ahhoz, hogy ilyen igényes munkát végezzenek" - mondta az El Universalnak adott interjúban.

A Radio Formulának adott interjúban Pons elárulta, hogy a mexikóvárosi nemzetközi repülőtér tehermentesítése érdekében a következő 12 hónapban a műveletek 25%-át fokozatosan más repülőterekre helyezik át, a többségét a Felipe Angeles nemzetközi repülőtérről fogják végezni. Az átállás augusztus és szeptember között kezdődik - mondta.

Május 8-án, egy nappal a kis híján bekövetkezett baleset után Victor Hernandez, a mexikói légtér navigációs szolgálatának (SENEAM) igazgatója bejelentette lemondását.

2021 májusában az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) Mexikó repülésbiztonsági besorolását 1-es kategóriáról 2-esre rontotta, ami azt jelenti, hogy az USA továbbra is engedélyezi a mexikói légitársaságoknak, hogy járatokat vezessenek az Egyesült Államokba, de nem vehetnek fel új útvonalakat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.