Háború

A legnagyobb pálmaolaj-termelő az ellátási válság megoldását fontolgatja

A malajziai nyersanyagipari miniszter szerint az exportadó csökkentése csak is ideiglenes lenne.

2022.05.10 15:51ma.hu

Malajzia a pálmaolajra kivetett exportadó csökkentésére készül a globális étolajhiány és a növekvő kereslet közepette - mondta Zuraida Kamaruddin ültetvényipari és nyersanyagipari miniszter kedden a Reutersnek.

"Ezekben a válságos időkben valószínűleg lazíthatunk egy kicsit, hogy több pálmaolajat lehessen exportálni" - mondta Kamaruddin, hozzátéve, hogy a csökkentést ideiglenes intézkedésnek tervezik. Megjegyezte, hogy az adót a jelenlegi 8%-ról akár 4-6%-ra is csökkenthetik.

A tisztviselő szerint az osztálya már továbbította a csökkentési javaslatot a pénzügyminisztériumnak, ahol egy bizottságot állítottak fel annak megvalósíthatóságának megállapítására. Kamaruddin elmondta, hogy már a jövő hónapban döntést vár.

Az adócsökkentésen kívül Malajzia azt is tervezi, hogy az élelmiszeripar pálmaolaj-ellátását előnyben részesíti, és leállítja a B30-as biodízel-keverést - jelentette be a tisztviselő.

Malajzia a világ második legnagyobb pálmaolajtermelője, amelyet az élelmiszerektől a háztartási vegyi anyagokig számos termékben használnak, és a világ növényiolaj-szállításainak nagyjából 60%-át adja. Kamaruddin szerint több importőr, köztük India, Irán és Banglades is sürgette Malajziát, hogy csökkentse az adót, és még barterkereskedelmet is javasoltak az árura.

A globális étolajpiacon a hiány fokozódott, miután Oroszország ukrajnai háborúja megzavarta a napraforgóolaj-szállításokat, míg a világ legnagyobb pálmaolajtermelője, Indonézia betiltotta az exportot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.