Ukrajnai háború

A híres kanadai mesterlövész csalódott az ukrajnai háborúval kapcsolatban

A Wali néven ismert kanadai ex-katona káoszt, fosztogatást és inkompetenciát állított az ukrán hadseregben.

2022.05.09 19:51ma.hu

A nemzetközi média által egykor dicsőített, 'Wali' néven ismert kanadai mesterlövész visszatért Ukrajnából Québecbe, és a helyi médiának azt mondta, hogy az ott szerzett tapasztalatai "szörnyű csalódások" voltak. Azt állította, hogy nem volt megfelelő fegyverzet, rossz kiképzést és súlyos veszteségeket, valamint nyerészkedést és dezertálást tapasztalt a sorokban.

Amikor "Wali" márciusban válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívására, és önként jelentkezett Ukrajnáért harcolni, a nyugati média nagy fennhangon foglalkozott vele. A volt kanadai katonát, aki szintén önkéntesként harcolt a kurd fegyveresek oldalán Irakban, a spanyol média "a világ legjobb mesterlövészeként" jellemezte, az amerikai katonai bloggerek pedig ünnepelték, amiért "viccesen trollkodott".

Azt mondta azonban, hogy a valóság Ukrajnában kiábrándította. Hazatérve Québecbe, Wali pénteken a La Presse-nek elmondta, hogy ukrán parancsnokai kezdetben "nem tudták, mit kezdjenek" a hozzá hasonló külföldi harcosokkal. Wali belefáradt a harci lehetőségre való várakozásba, ezért csatlakozott a "Norman Brigádhoz", egy magánegységhez, amelyet egy másik volt québeci katona vezetett.

Ám a brigád vezetője által megígért fegyverek és páncélok soha nem érkeztek meg, így néhány tag a frontvonal közelében találta magát védőfelszerelés nélkül. A dandár mintegy 60 tagja azóta dezertált - mondta a parancsnok a La Presse-nek -, és néhány katona "ármánykodott", hogy ellop egy 500 000 dolláros, amerikaiak által szállított fegyverszállítmányt, és saját egységet alakít.

Wali végül egy Kijev közelében harcoló ukrán egységhez csatlakozott, és elmondta, hogy fegyvereket, élelmet és benzint kellett keresnie.

Wali nem az egyetlen önkéntes, aki röviddel azután, hogy megérkezett a harcba, elhagyta Ukrajnát. A Reddit "VolunteersForUkraine" fórumán a potenciális újoncok és a már Ukrajnában lévők tanácsokat, bátorítást és néha rémtörténeteket is megosztanak egymással.

Az ukrán parancsnokok is nehezen tudták kezelni a képzetlen külföldiek beáramlását, a La Presse szerint azonban néhány, megfelelő katonai tapasztalattal rendelkező külföldit jelenleg az orosz vonalak mögötti "különleges" műveletekben alkalmaznak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.