Ukrajnai háború

Az ukrán különleges erők ocsakovi kiképzőközpontjának megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az éjszaka folyamán az orosz légierő és a rakétaerők 134 ukrán katonai létesítményt iktattak ki, a légvédelem pedig négy drónt lőtt le.

2022.04.05 12:29MTI

Nagypontosságú, tengeri indítású, nagy hatótávolságú fegyverek Ocsakov város közelében hétfő este lerombolták az ukrán különleges műveleti erők kiképzőközpontját, amely külföldi zsoldosok elszállásolására is szolgált - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint nagypontosságú levegő-föld rakéták felszámoltak négy, az ukrán csapatok ellátására szolgáló üzemanyagraktárt Kremenec, Cserkaszi, Zaporizzsja és Novomoszkivszk közelében. Mint mondta, az éjszaka folyamán az orosz légierő és a rakétaerők 134 ukrán katonai létesítményt iktattak ki, a légvédelem pedig négy drónt lőtt le.

Konasenkov szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 125 repülőgépet, 91 helikoptert, 398 drónt, 226 föld-levegő rakétarendszert, 1969 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 214 rakéta-sorozatvetőt, 852 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1873 speciális katonai járművet veszítettek el.

Konasenkov azt mondta, hogy a 72. ukrán pszichológiai műveleti főközpont hétfő este újabb megrendezett felvételeket készített a Kijevtől 23 kilométerre északkeletre található Moscsun településen, azzal a céllal, hogy tovább terjessze a nyugati média segítségével: az orosz hadsereg erőszakcselekményeket követ el a civil lakosság ellen. A tábornok szerint az ukrán szakszolgálatok Szumiban, Kontopban és más városokban folytattak lejárató célzatú forgatásokat.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács titkárának helyettese egy keddi Telegram-bejegyzésében hangot adott azon álláspontjának, miszerint a bucsai civilek meggyilkolásáról szóló narratíva ugyanúgy az ukrán propaganda terméke, mint a "kijevi kísértet", vagyis az a harci gép, amelynek a képét egy számítógépes játékból vették, valamint az uborkakonzervvel levert drón története, a Kígyó-sziget hőseinek legendája, akik valójában megadták magukat egy orosz hadihajónak, vagy a mariupoli szülészeti kórházé, amelyet szemtanúk szerint mégsem orosz légitámadás ért. Medvegyev szerint a félretájékoztatásban PR-ügynökségek, valamint nyugati kormányok által felügyelt "trollhadseregek" és civilszervezetek vesznek részt.

A volt államfő és miniszterelnök azt állította, hogy "Oroszország dehumanizálása és teljes lejáratása érdekében" a nemzeti zászlóaljak és a területvédelem "veszett fenevadjai készek rá, hogy a saját civiljeiket is megöljék".

Gyenyisz Pusilin, a donyecki szakadár "népköztársaság" vezetője a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy ukrán oldalról érkezett belövések következtében 28 civil sebesült meg. A donyecki területvédelmi törzs közölte, hogy egy nap alatt 551 embert, köztük 99 gyereket sikerült kimenekíteni Mariupolból. A tájékoztatás szerint a bezimennojei evakuációs segélyközpontba március 5. óta 12 509 civilt szállítottak át az orosz erők által ostromlott kikötővárosból.

Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője azzal vádolta meg az ukrán "nacionalistákat", hogy továbbra is akadályozzák civileknek és külföldieknek az orosz fél által német, török és francia kérésre megszervezett mariupoli evakuálását. A tábornok szerint Oroszországnak 24 óra alatt 16 648 embert sikerült kimenekítenie Ukrajna veszélyes övezeteiből Kijev közreműködése nélkül.

Mizincev azt állította, hogy az ukrán "neonácik" 16 ország 6501 külföldi állampolgárát "tartják fogva túszként". A TASZSZ orosz hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva közölte, hogy a háború kezdete óta a Moszkva által függetlennek elismert két "népköztársaságból" és Ukrajna többi részéből 615,5 ezer menekült, köztük több, mint 121 ezer gyerek érkezett Oroszországba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.