EU

Az EU még április előtt javasolhatja az uniós források befagyasztását Magyarország felé

Napirendi pont lesz a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt források befagyasztása.

2022.01.27 07:55ma.hu

Az Európai Bizottság a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt javasolhatja az európai uniós strukturális alapok befagyasztását Magyarország és Lengyelország számára az április 3-i magyar parlamenti választások előtt - közölte Johannes Hahn költségvetési biztos kedden.

"Az iránymutatásoknak és szabályoknak megfelelően kell eljárnunk, és nem tekinthetünk a választások időpontjára" - mondta Hahn újságíróknak, amikor az uniós végrehajtó testület fellépésének időzítéséről kérdezték.

Lengyelország és Magyarország megsértette azt az új uniós rendeletet, amely a 27 országot tömörítő blokk hosszú távú költségvetéséből származó pénzeszközök kifizetését a jogállamiság tiszteletben tartásához köti.

A 2021 eleje óta hatályos jogszabály lehetőséget ad a Bizottságnak, a két ország "nacionalista és euroszkeptikus" kormányaival vívott harcaiban a demokratikus értékekért küzdjön, miután az évek óta tartó diplomáciai nyomásgyakorlás nem vezetett eredményre.

A Bizottság már külön befagyasztott több milliárd eurónyi támogatást Budapestnek és Varsónak a járvány utáni helyreállítási alapból, ugyanezen aggályokra hivatkozva.

A Bizottság úgy véli, hogy mindkét ország nem felel meg az alapvető uniós normáknak, mivel Lengyelországban az igazságszolgáltatás már nem független, és mivel megállapította, hogy Magyarországon a közbeszerzésekre fordított uniós pénzek nagy része a kormányzó Fidesz párthoz kötődő beszállítókhoz kerül. Mindkettő azt jelenti, hogy az uniós pénzeket helytelenül költhetik el.

Tavaly novemberben a Bizottság mindkét kormányt felkérte, hogy tisztázza, hogyan kívánják kezelni az aggályait.

Hahn elmondta, hogy a Bizottság a hétfői határidőig nem kapott választ Lengyelországtól, ezért most emlékeztetőt küld. Magyarországnak kedd éjfélig volt ideje.

Mindkét ország megtámadta a rendeletet az EU legfelsőbb bíróságán, az ítélet februárban várható. Ha a bíróság a főügyésznek ad igazat, aki tavaly a megtámadás elutasítását javasolta, a Bizottság szabadon cselekedhet.

Az uniós tisztviselők elmondták, hogy nem számítanak arra, hogy a lengyel és a magyar válaszok új utat nyitnának, mivel egyik országban sem történtek olyan jogszabályi változások, amelyek az EU aggályait figyelembe vennék.

Ha a Bizottság nem elégedett a válaszokkal, akkor egy hónapja lesz arra, hogy elkészítse a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt uniós pénzek befagyasztására vonatkozó javaslatát, majd az uniós kormányoknak egy hónapjuk lesz arra, hogy minősített többséggel jóváhagyják azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.