Koronavírus-járvány

Biden: 1 milliárd gyorstesztet és maszkokat oszt szét ingyenesen a kormány az amerikaiak között

"Megtöbbszörözik" a vírus elleni védekezésre szánt erőforrásokat és így próbálják meg visszaszorítani az utóbbi időszakban rekordszámú fertőzést.

2022.01.13 20:54MTI

1 milliárd darab otthon is felhasználható, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet és a fertőzés ellen leginkább védelmet nyújtó N95-ös típusú maszkokat oszt szét ingyenesen a kormány az amerikaiak között - jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban.

Biden kifejezte szándékát, hogy "megtöbbszörözik" a vírus elleni védekezésre szánt erőforrásokat és így próbálják meg visszaszorítani az utóbbi időszakban rekordszámú fertőzést. Az elnök szerint mindenki "frusztrált az új évben" a fertőzések számának emelkedése miatt. A kialakult helyzetet "az oltatlanok világjárványának" nevezte és ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szakemberek adatai szerint az oltással rendelkezők sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy halnak meg a koronavírus következtében.

Az amerikai elnök azt is elmondta: arra utasította a kormány szakembereit, hogy az eredeti megrendelésben szereplő 500 millió darab Covid-19 gyorsteszt beszerzését duplázzák meg és egy hamarosan megjelenő szövetségi weboldalon keresztül ingyenesen juttassák el az amerikaiakhoz.

Az elnök bejelentette, hogy most először ingyenesen elérhetővé teszik az N95-ös maszkokat az amerikaiak számára. Biden emlékeztetett rá, hogy a járványügyi szakemberek szerint ezek a leghatékonyabbak a vírus terjedésének megakadályozásában. A maszkok szétosztásának részleteit jövő héten jelenti be a kormány - tette hozzá Biden. "Tudom, hogy egyes amerikaiak számára a maszk nem megfizethető vagy nem könnyű beszerezni. A jövő héten bejelentjük, hogyan tesszük ingyenesen elérhetővé a kiváló minőségű maszkokat" - fogalmazott.

"Tudom, mindannyian azt kívánjuk, hogy végre befejezhessük a maszkviselést. Megértem. De ez nagyon fontos eszköz a vírus terjedésének megállítására, különösen a nagymértékben fertőző omikron változat esetében. Tehát arra kérem önöket, hogy viseljék a maszkot" - tette hozzá Biden.

Az elnök azt is bejelentette, hogy hat katonai orvosi csoportot, 1000 egészségügyi dolgozót telepítenek Michigan, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Ohio és Rhode Island államokba, hogy segítsenek a kórházaknak megbirkózni a megnövekedett számú betegekkel. A Fehér Ház korábbi tájékoztatása szerint a Hálaadás ünnepe, azaz 2021. november 24-e óta 800 szövetségi alkalmazottat vezényeltek át 24 amerikai tagállamba, és a Nemzeti Gárda több mint 14 000 tagját aktiválták az Egyesült Államok egész területén.

Szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban. A koronavírus omikron változatának rendkívül gyors terjedése miatt jelenleg 145 982 beteget ápolnak kórházban. A közszolgálati rádió (NPR) tudósítása szerint a koronavírusos betegek jelenleg a kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is most a legmagasabb a világjárvány kitörése óta.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 847 664 ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményei következtében, és összesen 63 268 225 fertőzéses esetet regisztráltak az Egyesült Államokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.