Vég

Az asszisztált öngyilkosság már legális Ausztriában

A jogszabály lehetővé teszi a 18 éven felüliek számára, hogy a halált válasszák a fizikai szenvedés helyett.

2022.01.02 11:42ma.hu

Ausztriában január 1-jével hatályba lépett egy új törvény, amely lehetővé teszi a halálos betegek számára az asszisztált öngyilkosságot, miután az ország parlamentje decemberben jóváhagyta azt.

Szombattól a 18. életévüket betöltött, "gyógyíthatatlan, halálos betegségben" vagy olyan súlyos, maradandó, legyengítő hatású betegségben szenvedőknek, amely "más módon nem hárítható el", jogukban áll kérvényezni az asszisztált öngyilkosságot, amely szigorúan szabályozott folyamat lesz.

Ahhoz, hogy a betegek véget vethessenek életüknek, igazolniuk kell diagnózisukat és azt, hogy képesek "tévedéstől, ravaszságtól, megtévesztéstől, fizikai vagy pszichikai kényszertől és harmadik fél általi befolyástól mentes" döntéseket hozni. A kiskorúak vagy a mentális betegségben szenvedők nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Miután a beteg két orvos jóváhagyását megkapta, akik közül az egyiknek palliatív orvosi képesítéssel kell rendelkeznie, 12 hetet - halálos betegség esetén két hetet - kell várnia, hogy átgondolja a döntését. Ezt követően értesítenie kell egy ügyvédet vagy közjegyzőt, hogy dokumentálja a folyamat minden szakaszát. A személynek ezután fel lehet írni a halálos gyógyszert.

Az Osztrák Gyógyszerészi Kamara összeállítja és naprakészen tartja majd azoknak a gyógyszertáraknak a listáját, ahol ilyen gyógyszereket adnak ki, de a visszaélések megelőzése érdekében a lista nem lesz nyilvános.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy a kormány legfontosabb célja "az önrendelkezéshez való alapvető jog biztosítása", miközben minden szükséges óvintézkedést megtesz a lehetséges problémák elkerülése érdekében.

A törvényt azonban egyesek kritikával fogadták. Az erkölcsi szempontok mellett, amelyekkel kapcsolatban a katolikus egyház "komoly aggályokat" fogalmazott meg, más kritikusok szerint a 12 hetes "gondolkodási idő" túl rövid, és a betegek pszichiátriai értékelése nem elégséges. Másrészt egyesek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a törvény túl bonyolulttá teszi az eljárást.

Az öngyilkossághoz való aktív segítségnyújtás továbbra is illegális Ausztriában. Az elkövetők akár öt év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.