Koronavírus-járvány

Már 57 országban van jelen az omikron vírusmutáns

Óvatosan kell kezelni azokat az előzetes értesüléseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz Dél-Afrikában.

2021.12.08 20:29MTI

Már ötvenhét országban mutatták ki a koronavírus legújabb, omikron nevű változatát - közölte szerdán Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, gyorsan növekszik az omikronnal fertőzöttek száma Dél-Afrikában, ahol ezt a változatot első alkalommal kimutatták. Ugyanakkor hozzátette, hogy korai lenne még megmondani, hogy a koronavírus B.1.1.529 jelű variánsa a világ más térségeiben is hasonlóan fog-e terjedni. "Dél-Afrikában gyorsan gyarapodnak az omikronos esetek, de a mutánst akkor fedezték fel, amikor a delta variáns terjedése éppen alacsony volt, így nem volt vetélytársa" - mondta Tedrosz a koronavírus világszerte legelterjedtebb változatára, a deltára utalva.

Hangsúlyozta, hogy óvatosan kell kezelni azokat az előzetes értesüléseket, amelyek arra utalnak, hogy az omikron variáns enyhébb tüneteket okoz Dél-Afrikában. Ez esetben is kiemelte, hogy korai még egyértelmű megállapításokat tenni. Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy vegye komolyan a koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló intézkedéseket, és mindenhol gyorsítsák fel az oltási kampányokat.

"Már túl késő lesz, ha az államok megvárják, míg megtelnek a kórházak" - figyelmeztetett.

Az omikron globális elterjedése Tedrosz szerint azt jelzi, hogy jelentős hatással lehet a járvány menetére, így "most kell cselekedni".

A dél-afrikai egészségügyi hatóságok csaknem húszezer új fertőzöttet jelentettek szerdán az utóbbi 24 órából, ami az új vírusvariáns megjelenése óta feljegyzett legmagasabb érték. Mivel azonban a mintáknak csak a töredékét vetették alá génszekvencia-vizsgálatoknak, az omikron vírusváltozat pontos arányát nem tudni.

A csaknem 60 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 3,071 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül több mint 90 ezren hunytak el a kórban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.