Afganisztán

Eltörölték a tálibok a kényszerházasságot, a nő sem tekinthető tulajdonnak többé

Nagyot lép előre Afganisztán a tálibok állítása szerint, a jogvédők azonban kételkednek.

2021.12.07 09:55ma.hu

Egész Afganisztán területén eltörölte a kényszerházasság intézményét a tálib kormány - számol be a HVG a Vice nyomán. A rendelet olyan elemeket is tartalmaz, amelyek a két nem egyenlőségét fejezik ki, a nőket például nem lehet tulajdonnak tekinteni, valamint olyan jogot is garantál, amely szerint a nők férjük halála után 17 héttel újra is házasodhatnak, valamint jövendőbeli párjukat maguknak választhatják meg.

Az új rendelkezések azért is különösen furcsák a táliboktól, mivel az augusztusi hatalomátvétel után eltiltották a nőket a sporttól, az egyetemeken eltörölték a koedukált oktatást, hidzsáb viselésére kényszerítették a nőket, valamint hetekig dolgozni sem mehettek, mert nem volt pontos rendelkezés az illő viselkedésre sem.

Az afgán emberi- és nőjogi szervezetek természetesen örülnek az új intézkedéseknek, bár kénytelenek szkeptikusak maradni a tálib kormány rendeleteivel szemben. Az Amnesty International a rendelkezések kihirdetése után három nappal azt írta jelentésébe, hogy a nemi alapú erőszak áldozatait segítő hálózat leépült a tálib vezetés alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.