Koronavírus-járvány

Egy orosz perli a WHO-t az Omicron használata miatt a Covid variáns esetében

Tönkreteszi ugyanilyen márkanevű klinikahálózatát az elnevezés.

2021.12.04 21:42ma.hu

Egy szibériai vállalkozó pert indított az Egészségügyi Világszervezet orosz kirendeltsége ellen, mert attól tart, hogy a nemrég felfedezett Covid-törzs - Omicron névre keresztelt - besorolása tönkreteszi vállalkozása imázsát.

Az Omicron szemészeti klinikák hálózatának vezérigazgatója, Alexander Padar november 30-án nyújtotta be a keresetet a moszkvai választottbírósághoz, de a helyi média pénteken már beszámolt az üzletember panaszairól.

A kisvállalkozó ragaszkodik ahhoz, hogy az "omikron" szó használata az új Covid-19 törzsre, valamint bármely más fertőzésre való utalásként feketelistára kerüljön.  

"A nevünk bejegyzett védjegy, elsősorban az orvostudomány és az egészségügy területén, mivel ez az alapszolgáltatásunk" - magyarázta Padar, megjegyezve, hogy "a koronavírus valamely törzsével való társítás árt a hírnevünknek".

"Gondoljon bele, ha valaki 'Omicron'-ban hal meg - az ön rokona vagy barátja -, akkor nem valószínű, hogy az ugyanilyen nevű klinikára megy" - mondta.

Padar elmondta, hogy nagy összegeket fektetett klinikái reklámozásába. Most, a variáns kitörése miatt az Omicron variánsra vonatkozó keresési találatok a lista legvégére lökték rendelőit, és azt mondja, hatalmas anyagi veszteségek elkerülhetetlenek számára.

A Covid-19 variánsokat eddig a görög ábécé betűiről nevezték el a földrajzi és politikai semlegesség érdekében.

A tudósok világszerte pánikot keltettek az Omicron törzs miatt, amely 32 tüskefehérje-mutációt tartalmaz. Dr. Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa szerint "ez valóban aggodalomra adhat okot".

Anatolij Altshtein, az orosz Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleya Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet orosz virológusa a hét elején kétségbe vonta az új variáns súlyosságát. Szerinte a tüskés mutációk nagy száma azt jelenti, hogy a vírus genomja instabil, így "kevésbé lesz veszélyes... a mutációk túl nagy száma a vírus betegséget okozó képességének gyengüléséhez vezet".

Volt is erre már példa:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.