Cseh kormányalakítás

Pozitív a cseh államfő vírustesztje, Zemant újra kórházba vitték

Az államfő kezelésének idejére munkaprogramját lemondták.

2021.11.25 20:43MTI

Pozitív lett a koronavirustesztje Milos Zemannak, ezért a cseh államfőt csütörtökön este újra a prágai Központi Katonai Kórházba szállították - közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő.

Az államfő kezelésének idejére munkaprogramját lemondták. Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnökének kinevezése kormányfővé ezért pénteken elmarad - tette hozzá a szóvivő.

Milos Zeman csak néhány órával korábban, délelőtt hagyta el a kórházat, ahol október 10-től kezelték. Betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának nyilatkozata szerint Milos Zemannak májzsugorodása van.

A cseh államfő a prágai kórházat saját kérésére hagyta el - közölte az intézet.

A kórház, közlése szerint, azt javasolta az elnöknek, hogy továbbra is szakorvosi intézetben kezeltesse magát. De tekintettel Zeman egészségének jelentős javulására, tiszteletben tartja, ha az elnök úgy dönt, hogy ezután otthonában ápolják. Zeman azt választotta, hogy Lányban a Senior Home Group nevű magántársaság gondjaira bízza magát. Mindazonáltal a katonai kórház ezután is "elvégzi az elnök rendszeres orvosi ellenőrzéseit" - tették hozzá a közleményben.

Milos Zeman a tervek szerint, melyekről Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője délután adott tájékoztatást, Petr Fiala pénteki kormányfővé való kinevezését követően, hétfőtől kezdve egyenként találkozott volna a miniszterjelöltekkel, ami mintegy két hetet vett volna igénybe. Ezt egy újabb Zeman-Fiala találkozó követte volna.

Részleteket Milos Zeman állapotáról kórházba szállítása után nem hoztak nyilvánosságra. A prágai elektronikus média első kommentárjai szerint minden jel arra vall, hogy a csehországi kormányalakítás elhúzódására lehet számítani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.