Lengyel migránsválság

Seehofer: álhír, hogy Berlin befogadna kétezer migránst Fehéroroszországból

"A Fehéroroszország által folytatott hibrid háború egyik eleme az álhírek terjesztése."

2021.11.18 19:26MTI

Álhírnek nevezte Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter csütörtökön Varsóban azt az Aljakszandr Lukasenka szóvivője által közzétett információt, miszerint Berlin készen állna kétezer, Fehéroroszországban tartózkodó migráns befogadására.

Seehofer a lengyel hivatali partnerével, Mariusz Kaminskival közös varsói sajtóértekezleten a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság kapcsán aláhúzta: a Fehéroroszország által folytatott hibrid háború egyik eleme az álhírek terjesztése. "Az ilyen, ma közzétett álhír az volt, hogy a (német) szövetségi kormány kész lenne a migránsok bizonyos számának befogadására" - jelentette ki.

A fehérorosz elnök szóvivője szerint Angela Merkel német ügyvezető kancellár az Aljakszandr Lukasenkával szerdán folytatott telefonbeszélgetés során fogadta el a fehérorosz elnök javaslatát, hogy vitassák meg európai uniós szinten egy humanitárius folyosó kialakítását, amelyen keresztül Fehéroroszországból az Európai Unióba, Németországba szállítanának migránsokat.

"Kétezer személyről volt szó" - idézte fel Seehofer, és közölte: felvette a kapcsolatot Merkellel, aki cáfolta a fehérorosz állítást.

A miniszter Berlin szolidaritásáról biztosította Lengyelországot "a Lukasenka-rezsim által kiváltott politikai és migrációs válság" kapcsán. Minszk lépéseit szerinte "bizonyos részben Oroszország is támogatja".

Angela Merkel és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő korábbi megállapodásai alapján Berlin és Varsó együtt cselekszik - hangsúlyozta Seehofer. "Egyeztetjük lépéseinket, és semmit sem teszünk partnerünk háta mögött" - húzta alá.

Közölte: mindkét ország támogatja a migránsok "jobb ellátását" célzó, Fehéroroszország területén tervezett humanitárius akciókat, amelyekre az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa, a nemzetközi vöröskereszt, valamint az Európai Bizottság készül.

"Amit biztosan nem teszünk, az a migránsok befogadása országainkba, az, hogy engedünk a nyomásnak" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezzel beigazolódna "Lukasenka számítása, és egész álnok stratégiája". A cél a migránsok visszaszállítása származási országaikba - szögezte le.

Seehofer arról biztosította a lengyeleket, hogy a német rendőrségi szakszervezetek körében elhangzó vélemények ellenére Németország nem zárja le a Lengyelországgal közös határt, nem vezet be állandó határellenőrzéseket a Lengyelországon át keletről átszivárgó migránsok miatt.

Mariusz Kaminski a sajtóértekezleten közölte: a migránsválság kapcsán állandó egyeztetési mechanizmust vezetnek be Berlinnel, a felek által tervezett minden fontos lépésről egyeztetnek.

"Nem jön létre az illegális bevándorlás kelet-európai útvonala" - nyomatékosította a lengyel belügyminiszter.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.