Energiaellátás

Fehéroroszország bejelentette az EU-ba vezető olajvezeték ideiglenes lezárását

A vezeték a közép-oroszországi olajmezőket köti össze a lengyel, magyar, cseh és németországi fogyasztókkal.

2021.11.18 07:49ma.hu

Fehéroroszország bejelentette, hogy "nem tervezett javításokra" van szükség a "Barátság" vezeték egyik ágán, amely Oroszországból az országon keresztül több uniós államba szállít olajat, és ragaszkodott ahhoz, hogy a karbantartási munkálatok három napot vesznek igénybe.

A Transneft orosz energiaipari exportóriás szerdán kiadott közleményében azt mondta, hogy a szállítások rövid távú fennakadásokra számíthatnak. Igor Demin szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a rögtönzött javítási munkálatoknak a hétvégére be kell fejeződniük. A vezeték a közép-oroszországi olajmezőket köti össze a lengyel, magyar, cseh és németországi fogyasztókkal.

A fehérorosz üzemeltető, a Gomeltransneft Druzhba a jelentések szerint kedd este kezdte meg a munkát, a szállítások csökkenése miatt. A tisztviselők szerint azonban a havi exportmennyiséget ez nem érintheti, és remélik is, hogy biztosítani tudja a szállítási kvóták teljesítését.

A hír néhány nappal azután érkezett, hogy Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország harcban álló vezetője arra figyelmeztetett, hogy országa leállíthatja a Közép- és Nyugat-Európába irányuló gázszállításokat, válaszul a Lengyelországgal közös határon zajló illegális migráció miatt kiéleződött vitára.

A határ mentén menekültek ezrei vertek tábort, és az EU azzal vádolja Minszket, hogy a kormánya ellen bevezetett szankciók megtorlásaként olyan problémás országokból indít járatokat, mint Szíria és Irak, és arra bátorítja a kétségbeesett embereket, hogy megpróbáljanak átkelni az országon. Fehéroroszország tagadja az állításokat, és azt állítja, hogy egyszerűen már nem tudja megakadályozni, hogy a migránsok elérjék a határt.

Lukasenko a múlt héten azt mondta, hogy az európai vezetőknek a lehetséges jövőbeli szankciók mérlegelésekor nem szabad megfeledkezniük arról, hogy az "elvághatja" az energiaellátást a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül, amely Szibériából szállít gázt Németországba és más uniós országokba.

Az a felvetés, hogy az ország elkezdheti korlátozni az orosz gázexportot, szombaton bírálatot váltott ki Vlagyimir Putyin elnök részéről, aki szerint "semmi jó nem származik" a javaslatokból. "Ez a tranzitmegállapodásunk megsértése lenne, és remélem, hogy nem jutunk el odáig" - tette hozzá az orosz vezető.

Hétfőn Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra kérte az EU tagállamait, hogy hagyjanak jóvá további szankciókat Fehéroroszországgal szemben, mivel szerinte ez "hibrid támadás" a blokk ellen. Közben Lukasenko azzal vádolta Brüsszelt, hogy a külföldön élő fehérorosz ellenzéki személyiségek és médiumok támogatásával saját hibrid háborút folytat országa ellen.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.