Lengyel migránsválság

Újabb migránscsoportok próbáltak átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon - videó

Mindenkit visszafordítottak, nagyobb ostrom lehetséges.

2021.11.14 12:30MTI

Két újabb migránscsoport próbált átkelni Fehéroroszországból a lengyel határon - közölte vasárnap reggel a határ őrzésében segítő lengyel rendőrség szóvivője. A lengyel határőrség szerint a nap folyamán nagyobb ostrom várható.

Az első kísérlet a lengyel-fehérorosz határszakasz középső részén, Klukowicze település közelében történt szombat este. Több tucat migráns próbált ott áttörni a határkerítésen, mintegy további száz külföldi pedig a közelben várakozott.

A Podlasiei Vajdaság rendőrségi szóvivője, Tomasz Krupa vasárnap reggel közölte: a helyszínen beavatkozó rendőröket a migránsok kövekkel dobálták meg, egy rendőr könnyebben megsérült.

A másik esetben a Klukowiczétől északra, mintegy harminc kilométerre fekvő Dubicze Cerkiewne község közelében mintegy 50 migráns jutott át Lengyelország területére. A térségben szolgáló rendőrök feltartóztattak 22 iraki állampolgárt, átadták őket a határőrségnek - közölte Krupa.

A határőrség szóvivője később közölte a PAP hírügynökséggel: a csoport többi tagját közvetlenül a határvonalnál tartóztatták fel, és visszafordították őket. A határátlépést megelőzően átvágták a határkerítést, fatörzseket dobtak rá, és köveket dobáltak, a kísérletnél jelen volt néhány fehérorosz fegyveres - mondta el a szóvivő.

A lengyel határőrök irányába dobált kövek kapcsán Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitteren azt írta: az utóbbi napokban teheratókkal törmeléket és köveket hordtak fehérorosz építőipari üzemekből a határra. Zaryn a levegőbe adott lövésekről is írt.

A határőrség az közölte a Twitteren, hogy Kuznica Bialostocka környékére, ahol hétfő óta több száz migráns táborozik, fehérorosz fegyveresek újabb csoportjai érkeznek, és megjelent egy fehérorosz tévéstáb is. Eltűntek egyes migránssátrak, a külföldiek szerszámokat és könnygázt kaptak.

"A fehérorosz fél láthatóan egy nagy határostromkísérletre készül ma" - összegzik a helyzetet a bejegyzésben, amely szerint a lengyel erők készenlétben állnak.

Lengyel hatósági értesülések szerint a fehérorosz határszakasz mentén jelenleg 3-4 ezer migráns tartózkodik, és hétfő óta többször próbáltak tömegesen átjutni a határon.

Szombat este Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter a Twitteren közzétett bejegyzésében megírta: a határon táborozó migránsok körében olyan értesülés terjed, hogy Lengyelország beleegyezett egy Németországba irányuló folyosó megnyitására. "A készülő provokáció kapcsán" a migránsok SMS-ben angol nyelvű figyelmeztetést kapnak a lengyel kormány biztonsági központjától, abban az olvasható, hogy ne adjanak hitelt e híresztelésnek - közölte Kaminski.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben. Bővíthetik például a beutazási tilalommal sújtott fehérorosz állampolgárok listáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.