Konfliktus

Egy brit bulvárlap atombombát robbantott Moszkva felett

Brit bulvárlap éljenezte az amerikai hiperszonikus atombombákat Németországban, gombafelhőt mutatva Moszkva felett.

2021.11.13 21:34ma.hu

Brit lapok egy hidegháborús amerikai tüzérségi egység újjáélesztését hypeolják Németországban, amely állítólag "Dark Eagle" hiperszonikus rakétákkal lesz felfegyverezve, amelyek - ha egyszer kifejlesztik őket - percek alatt képesek lesznek elérni Moszkvát.

A The Sun szerdán azt hirdette, hogy a "Dark Eagle leszállt", és eredetileg arról számolt be, hogy az új amerikai rakéták mindössze hat perc alatt képesek "lerombolni Oroszországot" - mielőtt ezt "21 perc 30 másodpercre" módosították volna -, egy olyan grafikával együtt, amely Moszkva leradírozását mutatja egy gombafelhőben.

Az USA a hét elején Németországban tartott ünnepségen valóban újraaktiválta az 56. tüzérségi parancsnokságot. Az egység 1991 óta nem működött. A The Sun és más brit lapok cikke azonban apró betűs részben megjegyzi, hogy a parancsnokság hiperszonikus rakéta képességgel rendelkezhet, amikor ez a technológia "teljesen ki lesz fejlesztve és bevetésre kerül", a Pentagon szerint állítólag valamikor 2023-ban.

Alig egy nappal a fent említett 56. AC ünnepség előtt a Pentagon bejelentette, hogy a legelső "hiperszonikus földi berendezés prototípusát" leszállították egy állami tüzérségi egységnek. Az amerikai hadsereg 1. hadtestének a Washington államban található Lewis-McChord egyesített támaszponton állomásozó zászlóalja teherautókat, pótkocsikat, négy felállító indítóállványt és a nagy hatótávolságú hiperszonikus fegyver (LRHW) egyéb alkatrészeit kapta meg, de a rakétákat még nem.

A "Sötét Sas" elnevezés Rob Stridertől, a hadsereg hiperszonikus projekt irodájának felelős tisztviselőjétől származik. Magát a rakétát az alabamai székhelyű Dynetics fejleszti, amely a Minden Bombák Anyja (MOAB), a Gremlin drón, néhány rakétahajtómű és informatikai szolgáltatások révén ismert. A fegyverrendszerek fő integrátora a Lockheed Martin lesz, a vitatott F-35 vadászrepülőgép-projekt mögött álló vállalat.

A hiperszonikus rakéták versenye októberben lendült fel, miután egy másik brit hírügynökség arról számolt be, hogy Kína augusztusban - az Egyesült Államokat meglepve - tesztelt egy ilyen fegyvert. Peking hivatalosan cáfolta az állítást, mondván, hogy a teszt egy űrhajóval történt. Eközben Moszkva tesztelte a saját Zircon hiperszonikus rakétáját, amely az orosz hadsereg szerint már majdnem készen áll a haditengerészeti erők műveleti használatára.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.