Konfliktus

Izraelt elpusztítjuk, ha hibát vét ellenünk - figyelmeztet Irán

Izrael elpusztul, ha bármilyen hibát követ el velünk szemben, figyelmeztet Irán.

2021.11.11 13:42ma.hu

Bármilyen hibát követ el Izrael Irán ellen, az csak felgyorsítja Tel-Aviv pusztulását - fenyegetőzött az Iszlám Forradalmi Gárdista Hadtest légierejének parancsnoka. A továbbiakban azt állította, hogy bár Tel-Aviv elkezdhet egy összetűzést az Iszlám Köztársasággal, annak Irán vet véget.

Irán a múlt hónapban újabb hadgyakorlatokat indított, bevetve hadserege légierejének egységeit, arra hivatkozva, hogy Teherán aggódik a határai közelében lévő "cionista jelenlét" miatt. A gyakorlatokon emberes és pilóta nélküli repülőgépek is részt vettek.

Izrael "jogot" követel arra, hogy "bármelyik pillanatban" lecsapjon Iránra, hogy megakadályozza, hogy atomfegyverekhez jusson - mondta Lapid FM a Blinkennel való találkozó után.

Október közepén Tel-Aviv külügyminisztere, Yair Lapid azt állította, hogy "Izrael fenntartja a jogot arra, hogy bármikor és bármilyen módon cselekedjen", utalva arra, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy atomfegyverhez jusson. Lapid odáig ment, hogy azt mondta, ez az állam "felelőssége", mivel "Irán nyilvánosan kijelentette, hogy ki akar minket irtani".

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén figyelmeztetést adott ki Irán atomprogramjával kapcsolatban, megjegyezve, hogy az "kritikus ponton" van, és "egy lépésre van a fegyverminőségű anyagtól".

Amióta Trump akkori elnök kivonta az Egyesült Államokat az iráni atomalku néven ismert közös átfogó cselekvési tervből (JCPOA), és szankciókkal sújtotta Teheránt, Irán az alku feltételein túl elkezdett uránt dúsítani.

Biden elnök kifejezte érdeklődését az alku felélesztése iránt, de mind Washington, mind Teherán azt szeretné, ha a másik fél tenné meg az első lépést.

A tárgyalások a tervek szerint november 29-én folytatódnak Bécsben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.