Fehérorosz válság

Emberi jogi ET-biztos: véget kell vetni a fehérorosz civil társadalom elleni megtorlásoknak

Több mint 270 civil szervezetet számoltak fel eddig a fehérorosz hatóságok.

2021.11.07 08:57MTI

Véget kell vetni a fehérorosz civil társadalom elleni hatósági megtorlásoknak, mindenkit, akit törvényes civil társadalmi tevékenységének gyakorlása miatt tartanak fogva, feltétel nélkül szabadon kell engedni - hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteki sajtóközleményében.

Mijatovic azt írta, hogy pénteken a Vjaszna fehéroroszországi emberi jogi szervezet két tagját, Leanyid Szudalenkát és Tacjana Laszicát három, illetve két és fél év börtönbüntetésre ítélték. "Ez újabb példája az emberi jogok védelmezői elleni megtorlásoknak, amelyek a tavaly augusztusi elnökválasztás óta zajlanak Fehéroroszországban" - hangsúlyozta.

A biztos sajtóközleménye szerint több mint 270 civil szervezetet számoltak fel eddig a fehérorosz hatóságok - közülük többtucatnyit közigazgatási rendeletek alapján. Továbbá emberi jogi aktivisták és újságírók százait zaklatják, tartóztatják le és tartják fogva néha embertelen körülmények között, megkérdőjelezhető vádak alapján.

"Bár Fehéroroszország nem tagja az Európa Tanácsnak, nemzetközi kötelezettségei vannak az emberi jogok és a jogállamiság fenntartására" - húzta alá Mijatovic.

Hozzátette: a fehérorosz hatóságok felelősek a szisztematikusan és széles körben elkövetett emberi jogi jogsértésekért, számonkérésük azonban a mai napig nem történt meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.