Koronavírus-járvány

Romániából eddig 73 súlyos állapotban lévő beteget szállítottak külföldre, 22-en közülük meghaltak

Újabb hat bukaresti beteget indítottak el Németország felé egy német katonai repülőgép fedélzetén.

2021.11.03 18:03MTI

Romániából eddig 73, súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget szállítottak külföldi kórházakba, 22-en közülük meghaltak - közölte Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerdán, amikor újabb hat bukaresti beteget indítottak el Németország felé egy német katonai repülőgép fedélzetén.

A szerdai volt a Németországba tartó immár harmadik repülőgép, amelyeken összesen 18 intenzív terápiás ellátásra szoruló beteget szállítottak németországi kórházakba. Korábban Magyarországra, Lengyelországba és Ausztriába szállítottak romániai betegeket.

Az államtitkár hozzátette: várható volt, hogy nem mindenki életét sikerül megmenteni a befogadó országokban, hiszen kritikus állapotban levő betegeket szállítottak külföldre azért, hogy még egy esélyt adjanak a megmentésükre.

A betegszállításokat az teszi szükségessé, hogy noha szerdán is megdőlt a romániai kórházak intenzív terápiás osztályain kezelt betegek számának rekordja (1890), a stratégiai kommunikációs törzs azt közölte, hogy egyetlen ilyen szabad ágy sincsen az országban.

A szerdán közölt hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában tovább csökken a napi új fertőzések száma, a kórházakra azonban változatlanul erős nyomás nehezedik. Az elmúlt 24 órában 10 196 személynél mutatták ki a fertőzést, és 449 személy halt meg a kór következtében. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma jelenleg 19 741, mintegy ezerrel marad el a nyolc nappal ezelőtt jegyzett csúcsértéktől.

A Közegészségügyi Intézet (INSP) szerdán közzétett jelentése szerint az elmúlt heti új megbetegedések csaknem harmadrészét Bukarestben, valamint Prahova, Bihar, Kolozs és Temes megyékben jegyezték. Az INSP arra is kitért, hogy az október utolsó hetében megfertőződöttek 73,7 százaléka, és az ebben az időszakban elhunytak 89,7 százaléka nem volt beoltva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.