Koronavírus-járvány

Lengyelországban egyes régiókban szigoríthatnak a fertőzések számának növekedése miatt

Egy nap alatt több mint 10,4 ezer új fertőzést mutattak ki.

2021.11.03 12:50MTI

A lengyel hatóságok fontolóra veszik a járványügyi korlátozások szigorítását egyes régiókban az új koronavírus-fertőzések számának dinamikus növekedése miatt - közölte szerdán Piotr Müller kormányszóvivő.

Szerdai adatok szerint egy nap alatt több mint 10,4 ezer új fertőzést mutattak ki a közel 38 millió lakosú országban. Ez 24 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt.

"A fertőzések dinamikája növekszik, és láthatólag a közeljövőben sajnos nem fog lelassulni" - kommentálta a számokat Müller a Radio Zet kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.

Pozitív fejlemény azonban, hogy a lakosság mintegy 60 százaléka be van oltva, aminek köszönhetően alacsonyabb a kórházi kezelésre szorulók aránya. A kórházak leterheltsége olyan tényező, amelyet a legveszélyeztetettebb régiókban figyelembe vesznek majd az esetleges szigorítások bevezetése előtt - mondta a szóvivő. Lehetséges intézkedésekként egyes, általa nem konkretizált szektorok működésének korlátozását és különböző létszámkorlátozásokat említett.

Ezeket az intézkedéseket azonban a kormány nem a közeljövőre tervezi, jelenleg fontosabbnak tekinti a kórházak - nem Covid-betegeket ellátó - járványosztályainak visszaállítását és mindenekelőtt az oltakozás ösztönzését - mondta Müller.

Lengyelországban november végéig vannak érvényben a jelenlegi járványügyi intézkedések. Ezek értelmében bizonyos létszámkorlátozások kötelezőek a nyilvános helyeken, a beoltottakat viszont nem számítják be ebbe a keretbe. Mindenki számára kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben. Ennek az intézkedésnek a betartását az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a rendőrség.

Eddig közel 20 millió ember részesült a teljes, kétdózisú oltásban. Keddtől kezdve minden felnőtt regisztrálhat a harmadik, emlékeztető adag beadására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.