Bűnügy

Csaknem 300 ezer páciens adatait szivárogtatták ki iráni hackerek

Az Iránhoz kötődő Black Shadow hackercsoport a Mór Intézet 290 000 kezeltjének személyes adatait szivárogtatta ki.

2021.11.03 10:52MTI

Nyilvánosságra hozta a Mór nevű rendelőintézet-lánc pácienseinek ellopott adatait is az Iránhoz köthető hackercsoport - jelentette az izraeli katonai rádió szerda reggel.

Az Iránhoz kötődő Black Shadow (Fekete árnyék) hackercsoport a Mór Intézet 290 000 kezeltjének személyes adatait szivárogtatta ki. A Mór Intézet a Klalit egészségbiztosító pénztár független leányvállalata, ahol elsősorban a különféle diagnosztikai vizsgálatokat végzik.

Az internetre feltöltötték a páciensek orvosi tesztjeivel kapcsolatos adatait, időpontkéréseket, levelezéseket egyebek közt a vérvizsgálattal, nőgyógyászati, vastagbéltükrözéses, ultrahangos és mammográfiai vizsgálatokkal kapcsolatban.

"A legfrissebb kiszivárogtatások további lépést jelentenek az érzékeny személyes adatok nyilvánosságra hozatalában" - nyilatkozott Mei Brooks-Kempler kiberszakértő a Walla hírportálnak.

"Az ellopott információt felhasználhatják most és a jövőben célzott támadásokhoz, zsaroláshoz, sőt, megkísérelhetik, hogy segítségével az így megismert személynek adják ki magukat"- tette hozzá.

Az ügyészség kibervédelmi osztályának kérésére a Google letiltotta a hozzáférést a Black Shadow csoport oldalaihoz. Emellett a Telegram nevű üzenetküldő applikáció blokkolta a csoport további két további csatornáját is, amelyeken adatbázisok feltörése révén szerzett személyes információkat terjesztettek.

Előzőleg, kedden az izraeli LMBTQ-közösség Atraf nevű ismerkedési oldala több százezer felhasználójának adatait hozták nyilvánosságra, miután lejárt a vasárnap meghirdetett 48 órás határidő, és nem fizették ki nekik a követelt egymillió dollárt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet keddi beszámolója szerint az Atraf adatainak közzététele jelentősen megváltoztatja sok ezer ember életét, félelemmel és aggodalommal tölti el azokat, akik még nem vállalták fel az LMBTQ-közösséghez tartozásukat.

A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyeken több millió izraeli adatait őrzik. A Mór Intézet és az Atraf mellett megtámadták közlekedési vállalatok, egy idegenforgalmi cég és Holon város egyik múzeumának honlapját is.

A gyanú szerint Iránhoz köthető hackerek vasárnap ultimátumot adtak, hogy ha 48 órán belül nem kapnak egymillió dollárt, akkor nyilvánosságra hozzák az ellopott adatokat.

A katonai rádióban megszólított kiberszakértő elmondta, hogy ebben az esetben a pénzkövetelés csak porhintést jelent, valódi szándékaik leleplezését, hiszen nincs semmiféle biztosíték rá, hogy nem másolták le az ellopott adatokat, és a pénz átvétele után nem hozzák mégis nyilvánosságra őket.

Izrael és Irán évek óta árnyékháborút folytat, amelyben előbbi állítólag többször is a kiberhadviselés eszközeit vetette be az iráni nukleáris program megvalósításának megakadályozására. Múlt héten példátlan kibertámadás érte az iráni üzemanyag-elosztó rendszert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.