Koronavírus-járvány

Az EMA minden 18 év felettinek megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna vakcinájából

A harmadik adag az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent.

2021.10.26 07:22MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség hétfői közleménye szerint a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a Spikevax harmadik adagja, amelyet 6-8 hónappal a második adag beadása után adtak, az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás után fellépő mellékhatások hasonlóak a második adag után észlelt mellékhatásokhoz. Az emlékeztető oltás az elsődleges oltásoknál alkalmazott adag feléből áll - közölték.

A Spikevax emlékeztető oltására vonatkozó ajánlás a frissített termékinformációkban lesz elérhető - írták.

Az uniós ügynökség emlékeztetett: a Moderna vakcinájából, valamint a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty nevű koronavírus elleni oltóanyagából október elején javasolta emlékeztető oltás beadását, akkor a súlyosan legyengült immunrendszerű embereknek, legalább 28 nappal a második adag beadását követően.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus ellen az Európai Unióban használatra engedélyezett oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait - tették hozzá.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség ez idáig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta használatra, amit az Európai Bizottság engedélyezett. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Az EMA október közepén abbahagyta a CureVac német gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review), miután a cég visszavonta a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyagának ideiglenes forgalomba hozatali engedély iránti kérelmét.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.