Katasztrófa

Tűz egy teherhajó fedélzetén Kanada partjainál, mérgező füst terjeng - videó

Veszélyes anyagokkal teli konténerek gyulladtak ki.

2021.10.24 11:04ma.hu

Kanada Brit Columbia tartományának partjainál kigyulladt egy óriási konténerszállító hajó, amelynek fedélzetén mintegy 52 kilogrammnyi veszélyes anyag van. A tűz a jelentések szerint a veszélyes anyagok rakományának meggyulladásával kezdődött.

A tűz az MV Zim Kingston nevű, máltai zászló alatt közlekedő konténerszállító hajón tört ki szombat reggel, ami a hajó részleges evakuálását tette szükségessé.

Szombat estére a tűz legalább hat konténerre terjedt át - jelentette a CHECK News a kanadai parti őrségre hivatkozva. A jelentések szerint a tűz által megrongált két konténer kálium-amilxanthátot tartalmaz, amely egy, a bányászatban általánosan használt veszélyes anyag. A vegyi anyag belélegezve káros lehet, és "súlyos bőrégést és szemkárosodást" okozhat. Kiszabadulása a tengeri élővilágot is veszélyeztetheti "hosszú távú hatásokkal" - áll az amerikai kormány besorolásában.

A parti őrség 1 mérföldes vészzónát hozott létre a hajó körül, megjegyezve, hogy az "mérgező gázt bocsát ki". Az interneten olyan felvételek jelentek meg, amelyeken a hajó füstöt bocsát ki, miközben tűzvész pusztít.

Helyi idő szerint este fél nyolckor a legénység tizenhat tagját evakuálták, míg öten a fedélzeten maradtak - jelentette a viktoriániai Közös Mentési Koordinációs Központ. Sérültekről nem érkezett jelentés.

A 260 méter hosszú hajó a dél-koreai Busan kikötőjéből a kanadai Vancouverbe tartott, de kénytelen volt felfüggeszteni útitervét, miután a viharos tenger csütörtökön a Juan de Fuca-szorostól nyugatra mintegy 40 konténert ledöntött a fedélzetéről.

A hajó a Constance Bankban horgonyzott a tartományi főváros, Victoria közelében, amikor a tűz keletkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.