Koronavírus-járvány

Ortodox püspök halt bele Romániában a koronavírus-fertőzésbe

Az 52 éves Gurie püspök október elején került kórházba, állapota folyamatosan romlott, és orvosai nem tudták megmenteni az életét.

2021.10.21 16:36MTI

Romániában Hunyad és Déva ortodox püspöke is belehalt csütörtökön a koronavírus-fertőzésbe - közölte az Agerpres hírügynökség.

Az 52 éves Gurie püspök október 8-án került kórházba a járvány következtében, ám állapota folyamatosan romlott, és orvosai nem tudták megmenteni az életét.

Korábban a Digi24 hírtelevízió a román ortodox egyháznak a járványhoz való viszonyulását kifogásolta. A hírtelevízió összeállítást közölt arról, hogy a világ egyházi vezetői miként próbálták meggyőzni a híveiket az oltás szükségességéről, és olyan román ortodox püspökök közszerepléseit is bemutatta, akik arra biztatták híveiket, hogy ne siessenek beoltatni magukat.

Csütörtökön Daniel pátriárka, a román ortodox egyház feje arra szólította fel a híveket, hogy imádkozzanak az egészségükért. Egyben azt is kérte tőlük, hogy tartsák tiszteletben a járvány leküzdésére hozott hatósági intézkedéseket, és hallgassák meg az orvosok útmutatásait.

"Az élet és az egészség Isten ajándéka, ezeket meg kell őrizni, és gonddal, kegyelemmel, bölcsességgel kell ápolni, az egyén, a család és a társadalom javára" - áll a pátriárka üzenetében.

A csütörtök délután közölt hivatalos adatok szerint tovább fokozódott az egészségügyi válság Romániában. Az elmúlt 24 órában 16 110 új fertőzöttet regisztráltak, és 448 beteg hal bele a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 szövődményeibe. Az elmúlt hét napban jegyzett új fertőzések száma kilenc százalékkal haladja meg a korábbi hét napban jegyzett fertőzésekét.

Csütörtökön ismét megdőlt a kórházban kezelt koronavírusos betegek számának (19 936), és az intenzív osztályon kezelt betegek számának a rekordja (1815). A hírtévék magyarázata szerint azonban e számok egyre inkább elveszítik jelentőségüket, hiszen sokkal több beteg szorulna kórházi ellátásra és intenzív terápiára, mint ahánynak biztosítani tudják ezeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.