Koronavírus-járvány

Egyhetes országos tanítási szünetet kezdeményezett az orosz oktatási tárca

Mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.

2021.10.21 15:49MTI

Egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.

Ugyanerre az egyhetes időszakra Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán országos munkaszünetet rendelt el, lehetővé téve a régiók számára, hogy szükség esetén, a járványhelyzet helyi alakulásának megfelelően, már október 23-tól bevezessék, vagy a november 7. utáni időszakra is meghosszabbítsák a kényszerszabadságot.

Az orosz egészségügyi tárcának a Telegramon megjelent közleménye szerint a negyedéves rendszerben oktató iskolákban - ilyen az oktatási intézmények többsége - a rendes tanítási szünet egyébként is a nevezett napokra esik. A minisztérium az oktatás felfüggesztését javasolta a hathetes ciklusokban - az öt hét oktatás - egy hét szünet rendszerben - működő iskoláknak is, ahol a pihenés időszaka az idei ütemezés szerint november 15-én kezdődne meg.

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere közölte, hogy az orosz fővárosban a következő napokban "történelmi csúcsokat érhet el" az új koronavírusos fertőzések száma, ezért a munkaszünet itt már két nappal az országos leállás előtt, vagyis október 28-án megkezdődik, a városi infrastruktúra és a folyamatos üzemű vállalatok kivételével.

A korábbi gyakorlat szerint a stratégiai jelentőségű szövetségi intézmények és vállalatok nem állnak le.

A gyógyszertárak, valamint az élelmiszert és az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek kivételével felfüggesztik a kereskedelem, a szolgáltatások, a vendéglátás, a sport, a kultúra, a szabadidő és a szórakoztatás területén működő vállalkozások és szervezetek tevékenységét. A közétkeztetési létesítmények csak a szállodákban, illetve elvitelre és kiszállításra működhetnek.

Az okmányirodák kizárólag sürgős anyakönyvi szolgáltatásokat fognak nyújtani, az óvodák, az iskolák és a gyermekek számára létesített foglalkoztatási és szabadidőközpontok működését szüneteltetik. A felső- és középfokú szakképzési intézmények visszaállnak a távoktatásra.

A moszkvai közegészségügyi intézmények továbbra is biztosítják a rutinszerű orvosi ellátást, de fogorvoshoz csakis sürgős esetben lehet fordulni.

A színházak és múzeumok továbbra is működnek, de csak QR-kóddal látogathatók, a helyiségek legfeljebb 50 százalékos kihasználtsága és védőmaszk viselése mellett. Külön hatósági engedély nélkül tilos kulturális, szórakoztató, sport-, promóciós és egyéb rendezvényeket megtartani. Felfüggesztik a 60 év feletti moszkvaiak ingyenes utazási jogosultságát a városi tömegközlekedésen.

Anasztaszija Rakova moszkvai alpolgármester azt mondta, hogy a fertőzéses esetek száma egy hónap alatt csaknem a négyszeresére, a kórházba került betegek száma pedig a háromszorosára nőtt. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a korlátozások határidejét meghosszabbítsák majd.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a járványhelyzet romlása miatt személyesen nem, csak online vesz részt rendezvényeken. Egyebek között elmarad a Kremlben a nemzeti egység napján, november 4-én megtartott hagyományos kitüntetési szertartás is.

Peszkov egyébként kifejezte reményét, hogy a Covid-19 ellen kifejlesztett Szputnyik V vakcina hamarosan eljut az uniós alkalmazás engedélyeztetéséig, amelyet megítélése szerint "már réges-régen meg kellett volna kapnia". Elmondta, hogy "lehetetlen, de nem is szükséges" a Kreml "erőforrásainak" mozgósítása az európai regisztrálás folyamatához. Mint mondta, "valóban vannak bizonyos technológiai különbségek a benyújtott dokumentumok és információk teljességét illetően".

A szóvivő szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig hiányol bizonyos információkat, de ezeket a "technikai formaságokat" szerinte az orosz egészségügyi minisztérium és a vakcinák külföldi előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) "meg fogja oldani".

Úgy vélekedett, hogy a vakcináknak az EU és Oroszország közötti kölcsönös elismerése előbb megtörténhet, mint a Szputnyik V uniós elismerése. Hozzátette, hogy a Kreml részéről nincs szemrehányás az orosz oltóanyag európai elismertetésén dolgozó orosz szervekkel szemben.

A Reuters brit hírügynökség az EMA-ra hivatkozva azt írta, hogy a Szputnyik V idei engedélyeztetése lehetetlen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden közölte, hogy a Szputyik V engedélyeztetési folyamata újrakezdődött. Az RFPI arról adott ki tájékoztatást, hogy a WHO szakemberei hamarosan ismételten Oroszországba utaznak.

Az igazolt fertőzöttek száma az orosz operatív törzs csütörtökön közölt adatai szerint 36 339-cel 8 131 164-re emelkedett. A napi növekmény 0,45 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,9 százalék.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1036-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 227 389-re nőtt. Októberben immár 14. alkalommal dőlt meg a halálozási rekord. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

A felépültek száma 25 231-gyel 7 065 712-re emelkedett. Az országban 812 168 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 202,7 millió, az elmúlt napon pedig 624 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 768 431 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.