Kitüntetés

Alekszej Navalnij kapja idén az EP Szaharov-díját

Az orosz ellenzéki politikus és aktivista a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismeréseként részesül a díjban.

2021.10.20 16:35MTI

Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját; a testület szerdai bejelentése szerint az orosz ellenzéki politikus és aktivista a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok terén folytatott küzdelme elismeréseként részesül a díjban, amelyet az EP a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért ítél oda.

A börtönben lévő orosz politikust az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja és a Renew Europe frakció jelölte a díjra.

Az Európai Parlament nevében Heidi Hautala, az EP zöldpárti alelnöke a kitüntetett nevének bejelentésekor azt mondta: Alekszej Navalnij nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot, amikor megpróbálja visszaadni az oroszoknak a szabad választás jogát.

"Már sok éve harcol hazájában az emberi jogokért és az alapvető szabadságjogokért. Ezért a szabadságával, és majdnem az életével fizetett. Az Európai Parlament nevében kérem az azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását" - fogalmazott.

Navalnij az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és kormánya politikájának bírálójaként vált ismertté. Tavaly augusztusban, egy szibériai út során feltehetően idegméreggel támadást követtek el ellene. Külföldi gyógykezelése után idén januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, februárban pedig egy gazdasági bűncselekmény miatt rá kiszabott két és fél év börtönbüntetés letöltésére ítélték. Áprilisban több mint húsz napig tartó éhségsztrájkot kezdett, hogy tiltakozzon az orvosi ellátás hiánya miatt. Júniusban az orosz bíróság betiltotta Navalnij regionális irodáinak és korrupcióellenes alapítványának működését.

A Szaharov-díj végső esélyesei között volt ebben az évben a vizsgálati fogságba helyezett korábbi bolíviai ideiglenes elnök, Jeanine Ánez és egy 11 afgán nőből álló csoport: köztük emberi jogi és nőjogi aktivisták, tanárok és egy újságíró.

Jeanine Ánez jelölését a konzervatív-reformerek (ECR) képviselőcsoport támogatta azzal az indokkal, hogy a bolíviai politikus a hazájában a másként gondolkodókkal szembeni elnyomás, valamint a megfelelő eljárástól és a jogállamiságtól való megfosztás szimbóluma.

Az afgán nők csoportját az EP szocialista és a zöldpárti frakciója jelölte a díjra az egyenlőségért és az emberi jogokért folytatott kiállásukért.

A Szaharov-díj nyertesét az Európai Parlament elnöke és a frakcióvezetők választották ki, a díjat december 15-én Strasbourgban adják át.

A Szaharov-díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben. A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz fizikus nevét viselő díjra a parlamenti frakciók vagy legalább 40 képviselő ajánlhat jelöltet. A díj mellé 50 ezer euró (mintegy 18 millió forint) jutalom jár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.