Tech

A Facebook feljelentőit ünneplik, miközben Julian Assange börtönben ül

Képmutatás a javából?

2021.10.17 10:47ma.hu

A Facebook ellen tanúskodni hajlandó informátorok és a bebörtönzött WikiLeaks-alapító eltérő bánásmódja jól mutatja, hogy az intézményesült rendszer igencsak szelektív módon támogatja azokat, akik "kitálalnak".

Világszerte ünneplik Sophie Zhang-ot és Frances Haugent, amiért kirobbantották a Facebook történelmének egyik legnagyobb botrányát, ráadásul pont akkor, amikor a világ kormányai törvénytervezetek sorával próbálják némileg visszaszorítani a techóriások nemzetállamok feletti hatalmát.

Ám a kritikusok szerint bár minden informátor egyenlő, de egyesek egyenlőbbek, mint mások. Vagy pontosabban fogalmazva, az olyan informátorokat, akiknek a szivárogtatásai segítik az uralkodó osztály céljait, azt a kongresszus elé állítják és mikrofont adnak a kezükbe, míg azokat, akiknek a leleplezései ártanak az uralkodó osztály céljainak, üldözik és szigorúan őrzött börtönökbe vetik.

Mint ismeretes, Sophie Zhang adattudóst azután bocsájtották el a cégtől, hogy többször felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook nem képes megakadályozni az egyes országokban tartott választásokba való beavatkozási kísérleteket. Ő már a második Facebook-szivárogtató, akiről kiderült, hajlandó az amerikai Kongresszus előtt tanúskodni, kevesebb mint két héttel azután, hogy Frances Haugent megismerhette a világ a leleplezéseivel: "A Facebook termékei ártanak a gyerekeknek, szítják a megosztottságot és gyengítik a demokráciánkat" – mondta Haugen a szenátoroknak. A vállalat a profitot a "közjó" elé helyezte. Ám a kritikusok szerint pontosan ezt akarták hallani az ál-közösségi cenzúrapárti elitek.

Jelenleg háború folyik a Facebook ellen, ám azoknak, akik ezt a háborút vívják, nem ugyanazok a problémáik Mark Zuckerberg közösségi médiaóriásával, mint neked vagy nekem.

A fenti kijelentést Neil Clark blogger tette, szerinte ugyanis „Mi amiatt aggódunk, hogy a Facebook már így is túl sokat cenzúráz a politikai szférában, az uralkodó elit viszont amiatt aggódik, hogy nem cenzúráz eleget. Több kormányzati ellenőrzést akarnak az internet felett. Sőt, teljes kormányzati ellenőrzést akarnak az internet felett, mint Kínában, abban az országban, amelyet rendszeresen bírálnak emberi jogi alapon, mégis mindent megtesznek, hogy az egészet lemásolják.”

Miközben Haugent és Zhangot ünneplik és dollármilliókat kereshetnek a SEC whistleblower programján, a világ leghíresebb "informátora" még mindig a belmarshi börtönben sínylődik.

Julian Assange bűne, hogy kiszivárogtatta, hogy a nyugati (és más kormányok) mit csinálnak titokban - de ahelyett, hogy a média dicsérte volna a demokráciáért tett szolgálatáért, inkább kizsigerelték. Nem kapott meghívást a Kongresszusba. És nem volt kilátás arra sem, hogy dollármilliókkal járó díjakat nyerjen az amerikai állami szervektől. Félő, hogy Julian soha nem hagyja el élve a börtönt. Az elmúlt 10 év az életéből egy kafkai rémálomra hasonlított. Ő korunk Josef K.-ja egy soha véget nem érő perrel. Assange szörnyű árat fizetett azért, hogy elmondta, mi történt a függöny mögött - olyan dolgokat, amelyeket soha nem kellett volna megtudnunk, de amelyekhez jogunk volt tudni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.