Koronavírus-járvány

Romániában fizetett szabadnap jár távoktatás alatt

Amennyiben a szülők egyike sincs szabadságon, munkakörük nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

2021.10.11 17:02MTI

Romániában fizetett szabadnapokat igényelhet a szülők egyike, ha 12 év alatti gyermeke a koronavírus-járvány miatt távoktatásra kényszerül. Az erről múlt héten elfogadott sürgősségi kormányrendelet alkalmazásához szükséges - miniszteri rendeletben utólag pontosított - tudnivalókat hétfőn ismertették a román lapok.

Romániában a kormány korábban úgy döntött, hogy az iskolák a fertőzési rátától függetlenül nyitva maradhatnak mindaddig, amíg az osztályközösségben meg nem jelenik a fertőzés. Az országban azonban a járvány minden korábbinál több megbetegedést okozó negyedik hulláma miatt már több mint 11 ezer osztályban költöztették át az internetre az oktatást, miután csaknem 13 ezer diák és több mint 4300 tanár fertőződött meg.

A Citu-kabinet által - közvetlenül megbuktatása előtt - múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet szerint a 12 év alatti, iskolába vagy óvodába beíratott gyermek (vagy a 26 évnél nem idősebb, állami gondozásban lévő fogyatékkal élő fiatal) távoktatásra kényszerülése idején jogosult a szülők egyike fizetett szabadnapokra, amennyiben a szülők egyike sincs szabadságon, munkakörük nem teszi lehetővé, hogy otthonról dolgozzanak.

A gyermekkel otthon maradó szülő a fizetése 75 százalékára, de az átlagbér 75 százalékát nem meghaladó "táppénzre" jogosult, amit az állami költségvetésből utólag (30 napon belül) térít meg a megyei foglalkoztatási ügynökség a munkáltatónak. Azokat a cégeket, amelyek megtagadják ezt a jogot a munkavállalótól, csütörtöktől kezdődően alkalmazottanként 1000 lejtől (72 ezer forint) 2000 lejig terjedő, de 20 ezer lejt nem meghaladó összegre bírságolhatják.

Romániában hétfőn már a 17 ezret közelítette a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos betegeké pedig elérte az 1632-t. A vasárnap elvégzett, szokás szerint jóval kevesebb teszt kiértékelésén alapuló hétfői adatok szerint tízezer alá csökkent az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, a kéthetes mozgóátlag azonban tovább növekedett: immár a napi több mint 11 ezer új fertőzött számít átlagosnak Romániában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.