Koronavírus-járvány

Moszkvában húsz helyen ingyenessé tették a fertőzöttségi gyorstesztet

Közben Oroszországban az idei legmagasabb szintet érte el és megközelítette a 30 ezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.

2021.10.11 12:55MTI

Miközben Oroszországban az idei legmagasabb szintet érte el és megközelítette a 30 ezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, Moszkvában hétfőtől húsz helyen ingyenessé tették a koronavírusos fertőzöttségi expressztesztelést.

Az ingyenes tesztelőpontok tíz okmányirodában és az orosz főváros tíz másik sűrűn látogatott intézményében, köztük a GUM áruházban várják a pácienseket. Anna Rakova moszkvai polgármester-helyettes újságíróknak hangsúlyozta, hogy a járvány közepette nagyon fontos a megbetegedés korai kimutatása, ami lehetővé teszi a súlyos lefolyású esetek számának csökkentését. Mint mondta, a tömeges szűrés hozzájárul ehhez, valamint a tünetmentes esetek kimutatásához.

A pozitív gyorsteszt Rakova szerint önmagában még nem jelenti azt, hogy a páciens fertőzött. Az érintetten ezért ebben az esetben PCR-tesztet is el fognak elvégezni, szintén térítésmentesen. A vizsgálat eredménye 24 órán belül fog kiderülni. Ha ennek eredménye is pozitív, akkor a beteg lakására orvost küldenek, aki megkezdi a kezelést.

A TASZSZ hírügynökség szerint a negyedórás expresszteszt eredménye 85 százalékban esik egybe a PCR-vizsgálatéval.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma 29 409-cel 7 807 774-re nőtt a hétfőn közölt hivatalos adatok szerint. Ez a járvány kezdete óta mért második legmagasabb napi fertőzöttszám.

A napi növekmény 0,38 százalék, az új esetek 8,9 százaléka volt tünetmentes. Az országban 713 823 aktív esetet tartanak számon. A felépültek száma 20 566-tal 6 819 796-ra nőtt.

Az új koronavírusos fertőzés következtében az elmúlt egy nap alatt 936-an vesztették életüket. A halottak száma immár hatodik napja haladta meg a 900-at, és immár 217 372-re emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,79 százalék.

A gyógyultak száma 15 460-nal 673 579-re emelkedett. Az országban 713 823 esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 197,2 millió, az elmúlt napon pedig 484 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 473 970 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.