Erőszak

Több ezer felvétel jelent meg, amelyeken orosz rabok kínzása és szexuális zaklatása látható

Orosz börtöntiszteket rúgtak ki a sokkoló videókkal kapcsolatos vizsgálat közepette, amelyek állítólag a fogvatartottak megerőszakolását és kínzását mutatják az egyik börtönkórházban.

2021.10.08 19:08ma.hu

Az oroszországi Szaratov régióban négy börtöntisztet elbocsátottak, miközben egyre nagyobb felháborodást váltanak ki az emberi jogi csoport által közzétett megrázó felvételek, amelyeken állítólag látható, hogy a személyzet bántalmazza a fogvatartottakat egy büntetés-végrehajtási intézet tuberkulózisos kórházában.

Alekszandr Kalasnyikov, a szövetségi börtönszolgálat igazgatója szerdán elbocsátotta a tisztviselőket, köztük a szaratovi börtönkórház vezetőjét, miután az interneten olyan videók jelentek meg, amelyeken állítólag rabok kínzása és szexuális zaklatása látható.

A videók hét eleji közzétételét követően vizsgálat indult, az anyag hitelességének ellenőrzését hivatalos megerősítésre átadták az ország nyomozóbizottságának.

A Gulagu.net oldalra kiszivárgott több mint ezer videó egyike, amely állítólag azt bizonyítja, hogy több száz emberrel szemben alkalmaztak megalázó és törvénytelen bánásmódot. Az egyikben egy férfi látható, amint egy ágyhoz kötözve, arcát eltakarva, lábait a levegőbe emelve egy csoport férfi egy bottal erőszakoskodik vele. A nyilvánosságra hozott videók közül egy másik egy férfit mutat, aki az arcán fekszik, miközben a rendőrök egy csizmát nyomnak a hátára.

Vlagyimir Osecskin, az emberi jogi platform alapítója az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy "ez az első alkalom, hogy az emberi jogvédők ilyen kolosszális mennyiségű információhoz jutottak, amely a kínzások rendszerszintű jellegét bizonyítja".

"Ha ezeknek az anyagoknak a hitelességét megerősítik, akkor ez természetesen ürügyet ad egy komoly vizsgálatra" - mondta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hangsúlyozva, hogy "először gyorsan, de higgadtan kell megállapítani ezeknek az anyagoknak a hitelességét".

A jelentések szerint a kiszivárgott videók egy nagyobb ügyet alkotnak, amelynek bizonyítékait egy fehérorosz informátor bocsátott rendelkezésre, aki állítólag a szaratovi létesítményben ült.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.