Terrorizmus

Megtörtént az eddigi legvéresebb támadás Afganisztánban

Legalább 50 halálos áldozatot követelt az afganisztáni Kunduzban lévő síita mecsetben robbant bomba.

2021.10.08 18:57ma.hu

Az afganisztáni Kunduz városában egy síita mecset hívői ellen elkövetett bombatámadásban legalább 50 ember halt meg pénteken, a legvéresebb támadásban azóta, hogy az amerikai erők elhagyták az országot.

A kisebbségi közösséghez tartozó több áldozat megsebesült a robbantásban, amellyel kapcsolatban nem vállaltak felelősséget, de úgy tűnik, hogy a tálib hatalomátvétel után Afganisztán további destabilizálására irányult.

A kundúzi tartományi kórház egyik orvosi forrása szerint 35 halottat és több mint 50 sebesültet szállítottak oda, míg az Orvosok Határok Nélkül kórház egyik dolgozója további 15 halottról és még több sebesültről számolt be.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő korábban azt mondta, hogy ismeretlen számú ember meghalt és megsebesült, amikor "robbanás történt síita honfitársaink egyik mecsetében" Kunduzban.

A támadásért nem vállalták azonnal a felelősséget, de az Iszlám Állam csoport, a tálibok fő riválisa a közelmúltban hasonló atrocitásokat követett el.

Az azonos nevű tartomány fővárosának, Kunduznak a lakói az AFP-nek elmondták, hogy a robbanás egy síita mecsetet ért a pénteki ima alatt, amely a muszlimok számára a hét legfontosabb napja.

Zalmai Alokzai, egy helyi üzletember, aki a kundúzi tartományi kórházba sietett, hogy ellenőrizze, az orvosoknak szükségük van-e véradásra, szörnyű jelenetekről számolt be.

"Mentőautók mentek vissza az incidens helyszínére, hogy elszállítsák a halottakat" - mondta.

A városban lévő MSF kórházban dolgozó nemzetközi segélyszervezet munkatársa az AFP-nek elmondta, hogy félő, hogy a halálos áldozatok száma emelkedhet.

"Emberek százai gyűltek össze a kórház főbejáratánál, és sírnak a hozzátartozóikért" - mondta.

Rémült tömegek

A közösségi médiában megosztott képek, amelyeket nem lehetett azonnal ellenőrizni, több véres holttestet mutattak a földön fekve. A képeken füstfelhők emelkedtek a levegőbe Kunduz felett.

Egy másik videón férfiak mutatták, amint embereket, köztük nőket és gyerekeket terelnek el a helyszínről. Az utcákon rémült tömegek tolongtak.

Aminullah, egy szemtanú, akinek a testvére a mecsetben volt, az AFP-nek elmondta: "Miután meghallottam a robbanást, felhívtam a bátyámat, de nem vette fel. Elsétáltam a mecset felé, és a bátyámat sebesülten és ájultan találtam. Azonnal az MSF kórházba vittük".

Egy kundúzi tanárnő az AFP-nek elmondta, hogy a robbanás a háza közelében történt, és több szomszédja is meghalt. "Nagyon ijesztő eset volt" - mondta.

"Sok szomszédunk meghalt és megsebesült. Egy 16 éves szomszédunk meghalt. A testének a felét sem találták meg. Egy másik szomszédot, aki 24 éves volt, szintén megöltek."

Kunduz fekvése miatt kulcsfontosságú tranzitpont a Tádzsikisztánnal folytatott gazdasági és kereskedelmi cserék szempontjából.

Heves harcok színhelye volt, amikor a tálibok idén visszaszerezték a hatalmat.

A szunnita szélsőségesek gyakran a síita muzulmánokat veszik célba, akik Afganisztánban a legdurvább támadásokat szenvedték el: gyűléseket robbantottak fel, kórházakat vettek célba és ingázókat támadtak meg.

Üldözött közösség

A síiták az afgán lakosság nagyjából 20 százalékát teszik ki. Sokan közülük hazara, egy olyan etnikai csoport, amelyet évtizedek óta brutálisan üldöznek Afganisztánban.

2017 októberében az IS egy magányos öngyilkos merénylője egy síita mecsetre csapott le, amikor a hívők esti imára gyűltek össze Kabul nyugati részén, 56 embert megölt és 55-öt megsebesített, köztük nőket és gyerekeket.

Idén májusban pedig egy fővárosi iskola előtt elkövetett robbantássorozatban legalább 85 ember - főként fiatal lányok - vesztette életét. A hazara közösséget ért támadásban több mint 300-an megsebesültek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.