Elfogták

Olaszországban letartóztatták a volt katalán elnököt

Őrizetbe vétele európai elfogatóparancs alapján történt.

2021.09.24 08:09MTI

Őrizetbe vették csütörtökön Olaszországban Carles Puigdemont függetlenségpárti EP-képviselőt és volt katalán elnököt, aki 2017 óta Belgiumban él száműzetésben, miután Katalónia megkísérelte elszakadását Spanyolországtól.

"Puigdemontot letartóztatták, amikor megérkezett Szardíniára, ahová európai parlamenti képviselőként utazott" - közölte ügyvédje, Gonzalo Boye, kifejtve, hogy őrizetbe vétele egy 2019. október 14-én kelt európai elfogatóparancs alapján történt.

A katalán vezetőt Alghero városban tartóztatták le, a rendőrség az olasz határon vette őrizetbe, amikor megérkezett a helyi repülőtérre. Az illetékes bíróság pénteken határoz, hogy szabadon engedik vagy kiadják.

Az Európai Parlament március 9-én felfüggesztette Puigdemont és két másik függetlenségpárti képviselő mentelmi jogát, amit július 30-án az Európai Unió bírósága is megerősített.

A 2017-es katalán elszakadási kísérlet óta Puigdemont Belgiumban élt száműzetésben, hogy elkerülje a spanyol igazságszolgáltatás büntetőeljárását. Június végén rá nem terjedt ki a Spanyolországban bebörtönzött kilenc függetlenségpárti aktivistának adott kegyelem, és a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány továbbra is azt akarja, hogy Spanyolországban állítsák bíróság elé.

A volt katalán elnök ellen az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.