Koronavírus-járvány

Egyelőre nem engedélyezi a Szputnyik-vakcinát sem az EMA, sem a WHO

Nem a vakcina biztonságával vagy hatékonyságával van probléma, hanem az üzemmel, ahol készül.

2021.09.17 10:13ma.hu

Nem adja meg az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Szputnyik-vakcinára - számolt be a hvg.hu a Moscow Times című lapra hivatkozva.

Jarbas Barbosa, a WHO regionális igazgató-helyettese azt mondta, a világszervezet májusi helyszíni ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkant az orosz oltóanyag gyártási folyamatánál. A csütörtöki döntés szerint pedig az engedélyeztetési folyamat csak azután indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást a vakcinát gyártó orosz üzemek valamelyikében.

A közleményükben arra is kitértek, hogy a Szputnyik fejlesztői továbbra sem adták át a vakcinához kapcsolódó, teljes körű adatbázist.

A vakcinát gyártó Gamaleja Intézet a döntésre reagálva saját közleményben hangsúlyozta: az ellenőröknek kifejezetten a gyártással kapcsolatban voltak aggályaik, a vakcina hatékonyságát, illetve biztonságosságát nem kérdőjelezték meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.