Jog

EP: a nemi alapú erőszakot EU-szerte bűncselekménynek kell minősíteni

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel jogalkotási kezdeményezést fogadott el, amelynek keretében a képviselők jogszabályokat szorgalmaznak a nemi alapú erőszak, illetve megkülönböztetés minden formája ellen.

2021.09.16 18:12MTI

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel jogalkotási kezdeményezést fogadott el, amelynek keretében a képviselők jogszabályokat szorgalmaznak a nemi alapú erőszak, illetve megkülönböztetés minden formája ellen.

A képviselők arra kérik az Európai Bizottságot, az unió végrehajtó szervét, hogy a nemi alapú erőszakot új bűncselekményi kategóriaként fogadja el az uniós jogban, mivel ez a besorolás megteremtené a jogi alapot, egy áldozatközpontú uniós irányelv számára.

Az EP szerint az irányelvnek, többek között a nemek közötti egyenlőség szempontját figyelembe vevő oktatási programokat, a nemi alapú erőszak valamennyi formája elleni küzdelemre irányuló intézkedéseket kell tartalmaznia.

A képviselők többsége szerint meg kell továbbá erősíteni a tagállamok azon kötelezettségét, hogy a nemi alapú erőszak esetén a gyermekek feletti felügyeleti és láthatási jogok kellő figyelmet kapjanak.

Az unió törvényhozó testülete továbbá úgy véli, hogy a nők és lányok ellen irányuló erőszak legszélsőségesebb formája a gyilkosság, és kiemeli: a nők megfosztása a biztonságos és legális terhességmegszakítástól szintén a nemi alapú erőszak egyik változata.

A jelentés emellett leszögezi, hogy nem csak nők, hanem LMBTIQ-emberek is áldozatul eshetnek nemi alapú erőszaknak.

Szerdai évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen az EP-ben ígéretet tett arra, hogy az év végéig törvényjavaslatot terjeszt be a nők ellen elkövetett erőszak ellen. A javaslat az internetre és a valós világot egyaránt lefedi, és a megelőzésre, a védelemre és a hatékony bűnüldözésre is kiterjed majd.

Az uniós adatok szerint a nők harmada már tapasztalt fizikai és/vagy szexuális erőszakot. Az EU-ban hetente mintegy ötven nő veszti életét családon belüli erőszak következtében, és a nők 75 százaléka már átélt szexuális zaklatást a munkahelyén.

Hidvéghi Balázs és Járóka Lívia fideszes EP képviselők szerint az EP célja ezzel a kezdeményezéssel, hogy "kötelezővé tegye annak az abszurd elképzelésnek az elfogadását, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek".

A politikusok az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményükben kiemelték: "különösen elszomorító, hogy a az EP baloldali többsége a nők elleni erőszak témája mögé bújva akarja véghezvinni az ideológiailag motivált akciót."

Hidvéghi Balázs úgy véli, a jelentés a "nemi alapú erőszak" homályos fogalmán keresztül a genderideológiát akarja becsempészni a kötelező uniós szabályok közé.

"A szöveg szélsőbaloldali és zöld jelentéstevői lényegében azt kérik az Európai Bizottságtól, amit számos tagállam az Isztambuli Egyezmény kapcsán már elutasított. Ez pedig annak a felfogásnak a kötelezővé tétele egy jogi eljáráson keresztül, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, és nem a biológiai sajátosságok különböztetik meg a két nemet egymástól" - hangsúlyozta a képviselő

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke kiemelte: teljesen elfogadhatatlan, hogy a nők és a gyermekek védelme mögé bújnak, miközben saját ideológiai céljaikat akarják elérni. "Európában a mi büntetőtörvénykönyvünk az egyik legszigorúbb és kiemelten védi a nőket, gyerekeket. Emellett mindent megteszünk, hogy az elmúlt években Magyarországon kiépített megelőzési, áldozatsegítési és áldozatvédelmi hálózat kiemelkedő minőségű legyen"- tette hozzá Járóka.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.