Afgán konfliktus

Afganisztánban 153 médium fejezte be tevékenységét a tálib hatalomátvétel óta

A megszűnt médiaorgánumok között rádióadók, tévécsatornák és sajtótermékek vannak.

2021.09.14 12:22MTI

Afganisztánban húsz tartományban 153 médiaorgánum fejezte be tevékenységét azóta, hogy a tálibok augusztus közepén átvették a hatalmat az országban - írta honlapján a TOLONews afganisztáni hírcsatorna, a szabad sajtót támogató szervezetek hétfői közlésére hivatkozva.

A szervezetek illetékesei szerint a megszűnt médiaorgánumok között rádióadók, tévécsatornák és sajtótermékek vannak. Megszűnésük legfőbb okai gazdasági és politikai jellegűek voltak.

Tisztségviselők rámutattak: további médiumok megszűnése várható, ha nem sikerül megoldani a pénzügyi válságot, és nem enyhítenek a rájuk vonatkozó korlátozásokon.

Maszrúr Lutfi, az Afganisztáni Nemzeti Újságíró Unió képviselője felszólította a nemzetközi szervezeteket: tegyenek lépéseket azért, hogy ne folytatódhasson ez a lesújtó trend. "Ellenkező esetben hamarosan vége lehet a sajtószabadságnak és más emberi és polgári szabadságjogoknak" - mondta Lutfi. Hasonlóan nyilatkozott Hudzsatulla Mudzsadadi, az Afganisztáni Újságíró Szövetség helyettes vezetője.

A Milma online rádió a megszűnt médiaorgánumok egyike. A rádióadót 2011-ben hozták létre, és politikai, kulturális, gazdasági, valamint sporteseményekkel foglalkozott. Főszerkesztője, Jakob Hán Manzúr gazdasági problémákkal és nem megfelelő munkakörnyezettel indokolta a bezárást. Manzúr elmondta a TOLONewsnak, hogy a Milmának 35 munkatársa volt, és 13 tartományban hallgatták.

Az afganisztáni szabad médiát támogató szervezetek szerint jelentősek a gazdasági problémák az országban, a korlátozások pedig nagy kihívás elé állítják a médiaorgánumokat.

A tálibok ezzel szemben azt mondják, hogy igyekeznek biztonságos környezetet teremteni a média számára, és az újságírók folytathatják a munkájukat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.