Szeptember 11.

George W. Bush a belföldi terrorizmus veszélyére figyelmeztetett az évfordulón

A merényletsorozatban csaknem háromezren vesztették életüket.

2021.09.11 21:28MTI

George W. Bush egykori elnök a belföldi terrorizmus fenyegetéséről beszélt szombaton, a 2001. szeptember 11-i merényletek 20. évfordulóján a pennsylvaniai Shanksville-ben tartott beszédében.

Az ő elnöksége idején elkövetett terrortámadásról, amelyre válaszul megindította az al-Kaida vezetőjét rejtegető, tálibok vezette Afganisztán elleni inváziót, Bush azt mondta, "egyre több bizonyítékot látunk arra, hogy az országunkat érő fenyegetések nemcsak a határokon túlról származhatnak, hanem az országon belül felgyülemlő erőszakból is".

"Van némi kulturális átfedés a külföldi erőszakos szélsőségesek és az itthoni szélsőségesek között ... ők ugyanannak a gyalázatos szellemnek a gyermekei és soha nem szűnő kötelességünk szembeszállni velük" - mondta.

Bush emellett egységre szólított fel az Egyesült Államokban egyre növekvő politikai megosztottság közepette. "Amikor Amerika egységéről van szó, azok a napok tőlünk távolinak tűnnek" - mondta. De "rosszindulatú erő látszik munkálkodni a mi közös életünkben is (...), a politikánk nagyrészt a haragot, félelmet és neheztelést gerjesztő leplezetlen felhívássá vált" - mondta.

Bush és felesége, Laura Bush a szeptember 11-i megemlékezések harmadik helyszínén tartott megemlékezésen vett részt a pennsylvaniai Shanksville-ben, ahol a terroristák által eltérített negyedik repülőgép, a United Airlines 93-as járata - amelynek vélhetően egy washingtoni célpontot szemeltek ki (a Kongresszus épületét vagy a Fehér Házat) - az utasok ellenállása miatt a földbe csapódott.

A merényletsorozatban velük együtt csaknem háromezren vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.