Katasztrófa

Több tehenet is elnyelt egy tornádó - videók

New Jersey legnagyobb tejgazdaságát dúlta fel az EF3-as szörnyű forgószél.

2021.09.10 13:34ma.hu

Azon a reggelen, miután New Jersey történelmének egyik legerősebb tornádója szinte teljesen letarolta az állam legnagyobb tejgazdaságát, Marianne és Wally Eachus tulajdonosok egymásra néztek és csak sírtak. "Mit fogunk csinálni?" - kérdezték egymástól.

Igen, a tornádó 2021. szeptember 2-án, csütörtökön pusztítást végzett az New Jersey állambeli Mullica Hillben, és majdnem elpusztította az amerikai állam legnagyobb tejgazdaságát.

Alig 12 órával korábban a házaspár éppen vacsorázott, amikor a mobiltelefon időjárás-jelzés arra figyelmeztetett, hogy tornádó közeleg. "A felhők intenzívek és gyorsak voltak, majd olyan hangot hallottam, mint egy tehervonat" - emlékezett vissza Marianne.

Épp időben rohantak a pincébe, hogy az EF3-as tornádó - egyike annak a legalább nyolcnak, amely a múlt heti vihar során New Jersey és Pennsylvania egyes részein végigsöpört - átvonuljon. Alig telt el három perc, és már el is tűnt.

Amikor a Philadelphia külvárosában, Mullica Hillben található Wellacrest Farms tulajdonosai a tanyájukon lévő többi családtaggal együtt kijöttek a pincéből, látták, hogy két hatalmas gabonasilójuk felborult. Néhány pajta földig lerombolva vált semmivé, másokról leszakadt a tető, felszereléseket törölt el a föld színéről, kitépett fák dőltek a régi tanyára. "Csak fém, fa, törmelék volt mindenütt" - mondta Eachus.

Ráadásul, több száz tehén rekedt az összedőlt pajták alatt. Tizenhárman elpusztultak, további néhány tucatnyian sérüléseket szenvedtek. Egy csapat éppen fejés közben volt, amikor a forgószél végigsöpört, és csak másodperceik voltak arra, hogy elbújjanak és kitartsanak. Látták, hogy több tehenet elnyelt a tölcsér. Hétfő reggel még mindig 100 tehén hiányzott.

A tejgazdaságban valahogy nem volt további halálos áldozata a tornádónak. A vihar azonban történelmi esőzéseket és hatalmas áradásokat is okozott az Ida hurrikán maradványaiból, amelyek hat keleti államban legalább 50 ember halálát okozták, több mint a felét csak New Jerseyben.

Ezek az özönvízszerű esők a farmot sem kerülték el, Eachus és családja, valamint szomszédok és barátok órákon át dolgoztak azon, hogy a teheneket visszatereljék a karámokba.

A Wellacrest Farmot 1943-ban alapították Marianne férjének, Wally Eachusnak a szülei. Alig több mint 20 évvel ezelőtt Marianne és Wally átvette a gazdaságot, és a mai napig a gyermekeik segítségével vezetik.

A Wellacrest évente több mint 8,5 millió liter tejet termel. A birtokon 1400 tehén van - ezek mintegy fele fejőstehén.

A pusztítást követő napokban az Eachus család a támogatás és a segítség áradását is tapasztalta. A helyi vállalkozások kotrógépeket hoztak, hogy segítsenek kiszabadítani a teheneket, mások segítettek az áramellátásban, vízvezeték-szerelésben, és még többen segítettek a törmelék elszállításában.

A Hillary Stecher gazdálkodótárs által indított GoFundMe hétfő reggelre elérte a 60 000 dollárt. A cél 1 millió dollár. A farmnak természetesen van biztosítása, de Eachus azt mondja, fogalma sincs, hogy ez fedezni fogja-e azt, amit elvesztettek.

"Egy falu kell ahhoz, hogy újjáépítsünk egy ilyen üzemet, amely percek alatt szinte teljesen lepusztult" - mondta Stecher.

Eachus továbbra is reménykedik. "Nem tudom, hogyan fogjuk újjáépíteni" - mondta Eachus. "Nincs más választásunk. Muszáj. Vagy az egész a semmiért van. Csak úgy elsétálunk? Nem tehetjük, ez az otthonunk."

Eközben több mint 50 vemhes tehenet öltek meg rejtélyes módon Észak-Dakotában...

Vigyázz! Az alábbi videón megnézheted, milyen érzés egy tornádó belsejében lenni... szerencsére egy teherautóban (EF2 tornádó. Maple Glen, Pennsylvania, 2021. szeptember 1.)!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.